Michael Nyqvist gör fyra filmer i år

FILM

Michael Nyqvist har aldrig fått en dålig recension. Nu är han en av Sveriges mest eftertraktade skådespelare.

”Grabben i graven bredvid”, ”Detaljer”, ”Smala Sussie” och ”Bäst i Sverige” - Nyqvist har mycket att göra.

Foto: Aktuell med fyra långfilmer i år.

”Grabben i graven bredvid” har premiär 2 augusti. Filmen bygger på boken av Katarina Mazetti som sålt i 200.000 exemplar och är regisserad av Kjell Sundvall.

Michael Nyqvist spelar den manliga huvudrollen, bonden Benny, som inleder en besvärlig kärlekshistoria med en kvinna från staden, spelad av filmdebutanten Elisabet Carlsson. Kulturkrockar och passion i ett norrländskt Sverige.

– Jag förälskade mig i manuset och i min rollkaraktär. Benny är varm och ensam och har en längtan efter kärlek, säger Michael Nyqvist.

Den kärlekstörstande bonden Benny är en helt annan roll en vad vi är vana att se Nyqvist i. Så även de tre andra biofilmer han jobbar med i år.

”Detaljer” är en annorlunda film i regi av Kristian Petri. Där spelar Michael en förläggare som är gift med Pernilla August.

– Han är en emotionellt störd man som har problem med nuet. Men filmen är väldigt rolig och speciell, säger Michael Nyqvist.

Och det blir dubbelt samarbete med Ulf Malmros. Michael Nyqvist är med både i familjefilmen ”Bäst i Sverige”, som är skriven av Peter Birro, och nya projektet ”Smala Sussie” där han spelar mot Kjell Bergqvist och Tuva Novotny.

Linda Hjertén