Hur långt kan man gå?

Foto: Angie (Kierston Wareing) startar tillsammans med en väninna ett bemanningsföretag med avsikt att ha justa villkor. Men branschen är hård och den som vill tjäna pengar måste kringgå lagen.
FILM

It's a free world

Brittiskt DRAMA i regi av Ken Loach, med bl a Kierston Wareing, Juliet Ellis och Leslaw Zurek.

Titeln är förstås ironisk. Angie jobbar åt ett brittiskt företag som rekryterar folk i Polen. Polackerna betalar en hög summa och lovas sedan arbete i England, men väl där får de köa och konkurrera med andra om nya jobb varje morgon.

Angie får själv sparken och startar egen arbetsförmedling med kompisen Rose. De ska vara justa och hyggliga, men märker snart att det är en hård bransch utan rättigheter och den som vill tjäna pengar måste utnyttja andra och kringgå lagen.

Brutalt trovärdigt och dokumentär känsla som i så många av Ken Loachs rapporter om hur de som inget har exploateras. De två unga kvinnorna reagerar olika och filmen gör det lätt att förstå hur även de med de bästa intentioner kan börja bete sig illa. Angie har egna problem med en son som hennes föräldrar tar hand om.

Fritt fram att sno åt sig så mycket man kan även om det går ut över andra? Ken Loach låter den som tittar fortsätta diskussionen.

ARTIKELN HANDLAR OM