Jens Hultén: ”Hade framgången kommit vid 25 hade jag supit bort den”

Av: Jens Peterson

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Jens Hultén.

Jens Hultén har brottats med James Bond. Misshandlat Tom Cruise. Spelat skrämmande skurk mot Johan Falk.

Nu ska han sjunga och dansa med Peter Jöback. Spelar också huvudrollen i en politisk thrillerserie med Vera Vitali och Krister Henriksson.

– Hade det här kommit när jag var 25 år hade jag inte fixat framgången, då hade jag supit bort det, säger Jens Hultén.

Jens Hultén, 54, har en stor i Hollywoodäventyret ”Alpha” som har biopremiär 21 september. Och i SVT:s julsatsning ”Systrar” spelar han och Livia Millhagen makar på 1960-talet .

Först ut är ”Ingen utan skuld”. Politisk dramathriller i åtta delar kring svensk vapenexport. Jens Hultén spelar en tidigare torped som gömt sig utomlands i 30 år och ändrat sitt liv till en fridens man. Händelser för honom tillbaka till Stockholm och skumma vapenhandlare.

– Den var skitkul att göra. Serien bygger inte så mycket på klicheer. Jag spelar en kille man kunde plocka fram flera nyanser på.

Du har arbetat med regissören Charlotte Brändström tidigare.

–Ja, i ”Wallander: Hämnden”. Det var hon som sa ”ring Jens” när de letade skådespelare. Jag sa ja direkt när jag läste manus. Det är så nära ”Homeland” och ”The Americans” vi kan komma med våra budgetar.

Visst är du med i två Wallander-filmer och spelar olika män?

– Ja, det var ingen som märkte det. När jag fick ”Hämnden” var det ingen som kom ihåg att jag varit med tidigare och jag var glad för alla jobb jag fick på den tiden. Men Krister Henriksson sa när vi filmade ”Har inte du varit med förut?”

Han har en viktig roll även i ”Ingen utan skuld”.

– Ja, det var kul att möta honom här. Det är underbart att sätta Krister som transvestit. Klockrent.

För många är han Wallander precis som du är gangstern Seth Rydell i Johan Falk-filmerna.

– Tack vare att jag spelar Seth har jag fått ett erkännande och helt andra roller. Jag har precis avslutat ”Systrar” för SVT. Den utspelas 1968 och ska visas i jul. Jag spelar en pappa på den tiden, med honrbågade glasögon och backslick och inte ett uns våld i sig.

Du var sevärd som ishockeytränaren Curre Lindström också i finska ”95”.

– Det var jättekul, även om jag inte alls ser ut som Curre. Man vill inte göra en imitation.

Och nu släpps ”Alpha”. En hövdingson tämjer en varg.

– Det handlar om två byar som ska ut och jaga för 20 000 år sedan. Vi pratar påhittad cro magnon och fick hjälp av språkforskare. Jag spelar Xi, hövdingen i ena byn.

Du har gjort tunga internationella roller redan, i ”Skyfall” och ”Mission: Impossible - rogue nation”.

- Jag har inget att skämmas för där. Och nu står jag på Cirkus och repeterar med Peter Jöback. Peter vill berätta in historia med nyskrivna texter och låtar. Marianne Mörck och Gunilla Backman är också med. Jag sjunger och dansar och agerar. Peter kallar det popteater.

Är du duktig på att välja jobb själv, eller har du bra rådgivare?

- Det är mest min egen fingertoppskänsla. Jag har tur och blir erbjuden coola grejer. Min agent Laura vill att jag gärna filmar mer utomlands, av omtanke om mig. Men jag vill gärna jobba här hemma och på scen.

Det är angenäma bekymmer.

– Roller som den i ”Systrar” eller ”Ingen utan skuld” blir jag inte erbjuden i utlandet. Som skådespelare får jag bättre grejer hemma.

Du har också varit med i komedier som ”Jönssonligan” och ”Hundraåringen som...”

– Jag skulle gärna göra fler. Är det bra sammanhang så blir man bra.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN