Marco Rubio

Storbråk kring film om månlandningen

Amerikansk senator om Ryan Gosling-filmen: Galenskap

Av: 

Stefan Hedmark

Ryan Gosling och Claire Foy i Venedig. De spelar herr och fru Armstrong i ”First man”.
Ryan Gosling och Claire Foy i Venedig. De spelar herr och fru Armstrong i ”First man”.

FILM

En ny film om Neil Armstrong, den första människan på månen, orsakar rabalder i USA.

Där finns nämligen ingen scen som visar hur astronauterna satte den amerikanska flaggan på månen.

– Det är fullständig galenskap. Det amerikanska folket betalade för resan till månen, som skedde i amerikanska raketer, med amerikansk teknologi och amerikanska astronauter, dundrar senatorn Marco Rubio på Twitter.

”First man” hade galapremiär under Venedigfestivalen förra veckan. Ryan Gosling spelar Neil Armstrong och filmen följer både förberedelserna och själva resan till månen 1969.

Den regisseras av Damien Chazelle, som tidigare har hyllats för ”Whiplash” (2014) och ”La la land” (2016), och är redan omtalad som en tidig Oscarkandidat.

Men alla älskar inte ”First man”. När det visade sig att filmen saknar en scen där astronauterna sätter amerikanska flaggan på månens yta gick många på högerkanten i taket.

”Stolt att vara amerikan”

Fox News rapporterade att Buzz Aldrin, Armstrongs kollega under Apollo 11-resan, hade lagt upp ett inlägg på Twitter där han skrev ”stolt att vara amerikan” under bilder på honom själv och Armstrong med flaggan på månen.

Den amerikanske senatorn Marco Rubio lade sig också i bråket och skrev på Twitter:

– Det är fullständig galenskap. Det amerikanska folket betalade för resan till månen, som skedde i amerikanska raketer, med amerikansk teknologi och amerikanska astronauter. Det var inget FN-uppdrag.

Men den nationalistiska yran och anklagelserna om att filmskaparna skrivit om historien får mothugg. Regissören Damien Chazelle förnekar i en intervju med AP att bristen på en flaggscen skulle vara ett politiskt motiverat beslut.

– Målet med filmen var att dela med publiken de osedda, okända aspekterna av USA:s färd till månen – särskilt Neil Armstrongs personliga berättelse och vad han kanske tänkte och kände under de där berömda timmarna.

”Hyllar en amerikansk bedrift”

Även Armstrongs söner Rick och Mark vänder sig mot anklagelserna att filmen skulle vara ”anti-amerikansk”.

– Självklart hyllar filmen en amerikansk bedrift. Den hyllar även en bedrift för mänskligheten, påpekar de i ett uttalande enligt AP.

”First man”, som har fotograferats av den Oscarsvinnande svenske fotografen Linus Sandgren, får svensk biopremiär den 12 oktober.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Bondfilmen är brutal och gripande

ÄMNEN I ARTIKELN

Marco Rubio

Neil Armstrong

Ryan Gosling

Buzz Aldrin

Linus Sandgren