Utmärkt Mirren i intressant historia

Publicerad 2015-07-31

Så många Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus får ”Kvinnan i guld”

Helen Mirren och Ryan Reynolds.

DRAMA ”Kvinnan i guld” är en mycket dyrbar (en miljard kronor) tavla, målad av Gustav Klimt 1907. Porträttet föreställer Adele Bloch-Bauer och hängde i familjens hem i Wien tills nazisterna kom och plundrade judiska bostäder på värdeföremål.

1998 öppnade Österrike en del gamla arkiv och inledde en process för att underlätta att stulen konst kunde lämnas tillbaka till släktingar.

Maria Altmann, systerdotter till Adele, flydde undan nazisterna och hade då bott i USA i närmare 50 år. Hon prövade att få tillbaka det porträttet och andra tavlor av Gustav Klimt som familjen ägde. Men tavlan, som kallas Österrikes ”Mona ­Lisa”, ville museet ha kvar i Wien.

I den här filmen spelas Maria Altmann av Helen Mirren, utmärkt som den kärva överlevaren i Kalifornien.  Genom hennes minnesbilder förs vi till Wien före andra världskriget, och de scenerna är bland filmens starkaste. Där­emot väger Ryan Reynolds lätt i rollen som den oerfarne advokat hon tar hjälp av.

Det är en intressant berättelse ur verkligheten. Helen Mirren ger ­intensitet, och det är fascinerande att se föremålet för ett berömt konstverk, hennes bakgrund och familj. En moster som blivit förevigad som ikon. En skimrande kvinna i guld får kött och blod.

RÖSTA PÅ ROCKBJÖRNEN
2017

ANNONS