Förbud mot lågklackade skor på galapremiär i Cannes

FILM

Nu överväger stjärnorna en protest: ”Horribelt”

1 av 4
Natalie Portman med sin man Benjamin Millepied på röda mattan i Cannes i går.

CANNES. Filmfestivalen vägrade några kvinnor utan högklackade skor att få se filmen ”Carol” på galapremiären. Nu protesterar filmstjärnorna mot dumheterna.

– Horribelt! säger Emily Blunt.

Skådespelarna Benicio Del Toro och Josh Brolin funderar på att de, som protest, ska bära högklackade kvinnoskor vid kvällens galapremiär av ”Sicario”.

Filmfestivalens chefer har sina idéer. När årets program presenterades, förklarade festivalchefen Thierry Frémaux att de väl inte gärna kunde förbjuda kändisarna på röda mattan att ta ”selfies”, men att de tyckte det var ett oerhört ”vulgärt” och ”smaklöst”. Nu har festivalledningen hamnat i blåsväder på riktigt, även om ingen direkt har uttalat sig.

Lågskor - förbjudet

På galapremiären av ”Carol”, Todd Haynes hyllade drama om ett lesbiskt kärlekspar (Cate Blanchett, Rooney Mara) i 1950-talets USA, fick några kvinnor kring 50-strecket varken gå på röda mattan eller se filmen, för att de hade lågskor på sig. Några av dem lär ha haft det för att de av fysiska skäl inte kunda gå i högklackade skor. De blev extra arga med tanke på filmens tema. Festivalen har inte uttalat sig officiellt, men någon har bekräftat att reglerna är så, att kvinnor ska bära högklackat på röda mattan. Något som utlöst en storm på Twitter. Och nu sällar sig filmstjärnorna till protesterna.

Gå i högklackat som protest

På dagens presskonferens för knarksmugglingsthrillern ”Sicario”, sa stjärnan Emily Blunt:

– Det är ju horribelt! Fruktansvärt dumt. Jag avskyr högklackade skor, jag tycker alla borde gå i sneakers eller lågskor.

Regissören Denis Villeneuve fortsatte:

– På kvällens galapremiär ska jag, Benicio (Del Toro) och Josh (Brolin) alla gå i högklackade kvinnoskor, som en protest.

Resten av presskonferensen skämtades det från och till om detta.

Inte för långa klänningar

Emily Blunt menade att männen inte fick ha för långa klänningar, det var viktigt att alla såg att de trippade runt i högklackat. Hur allvarligt menad filmstjärnornas uttalanden egentligen är, får vi väl se framåt 19-tiden i kväll när de äntrar röda mattan…

Följ Jan-Olovs öden och äventyr i Cannes - Spana in Cannes-bloggen