Jamie Dornan

Persbrandt klar för ny superroll

Av: 

Magnus Sundholm

FILM

Spelar Dag Hammarskjöld i thrillern ”Jadotville”: Ett prestigefyllt uppdrag

HOLLYWOOD. Sedan Mikael Persbrandt hoppade av Beckfilmerna har han ­radat upp den ena inter­nationella rollen efter den andra

Men ingen väger tyngre än den han skrivit på för nu.

Nöjesbladet kan avslöja att Persbrandt ska porträttera den svenske toppdiplomaten och FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld i thrillern ­”Jadotville”.

– Det är en prestigefylld roll för Mikael. Med tanke på hur aktad Hammarskjöld var kan den ge honom mycket uppmärksamhet i utlandet, säger en person med insyn i projektet till Nöjesbladet.

Spelar mot stjärnan

Rollen innebär att Persbrandt, 51, får spela mot en av världens just nu hetaste skådisar, ”50 shades of Grey”-stjärnan Jamie Dornan.

Thrillern som regisseras av Richie Smyth utspelar sig under Kongokrisen och belägringen av Jadotville 1961. När staten Katanga frigjorde sig från Kongo skickade Hammarskjöld och FN in 150 irländska FN-soldater för att skydda staden. Under sex dygn angreps de av 3 000 ­regeringstrogna trupper, understödda av franska och belgiska legosoldater, an­litade av gruvföretag.

De irländska trupperna leddes av Pat Quinlan, som i filmen spelas av Dornan.

För Hammarskjöld, som anses ha reformerat FN, blev uppdraget hans sista.

Natten mellan den 17 och 18 september 1961 var han och 15 FN-tjänstemän, varav åtta svenskar, på väg till ett fredsmöte i dåvarande Nordrhodesia (nuvarande Zambia). Men en mil från landningsbanan störtade planet.

Orsaken till kraschen har aldrig fastslagits men teorier har gjort gällande att planet sköts ner.

– Teorierna väntas tas upp i filmen och kan sprida nytt ljus över gåtan, uppger Nöjesbladets källa.

Hammarskjöld är den ende generalsekreterare i FN att dö på sin post.

Den amerikanske presidenten John F Kennedy kallade i ett tal till FN:s ­generalförsamling Hammarskjöld för ”fredens ädle tjänare”.

Inspelningen är igång

Inspelningen av ”Jadotville” sker i Irland och Sydafrika och har precis påbörjats.

Filmen får premiär på Netflix alla plattformar nästa år.

Förutom Dornan och Persbrandt medverkar Mark Strong, tidigare känd för roller i ”Tinker, tailer, soldier, spy” och ”Sherlock Holmes”.

Som Nöjesbladet tidigare rapporterat är Persbrandt klar för en återkommande roll Guy Ritchies filmserie ”Knights of the round­table: King Arthur” med Jude Law, och ”Alone in Berlin” med Emma Thompson och Brendan Gleeson.

ANNONS

Nu kan du fynda det populäraste modet med upp till 70% rabatt hos Bubbleroom!

Extern länk från Bubbleroom

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jamie Dornan

Dag Hammarskjöld

Jude Law

Mikael Persbrandt

Guy Ritchie

Film

Netflix