Här är ”Star wars”-stjärnans hårda krav för att göra rollen

avJoni Nykänen

Publicerad:
Uppdaterad:

Anthony ”C-3PO” Daniels om nya filmen – och jularna i Sverige: ”Jag har gått upp fem på morgonen för att gå på gudstjänst i Uppsala”

1 av 7 | Foto: AP
Anthony Daniels med sin rollfigur i ”Star wars”, guldroboten C-3PO.

Guldroboten C-3PO i "Star wars" är en ganska förvirrad typ.

Men när skådespelaren Anthony Daniels, 69, förhandlade med regissören JJ Abrams inför ”The force awakens” var han stenhård med sina krav.

– Jag sa nej och han sa "okej", säger Daniels till Nöjesbladet.

Anthony Daniels, 69, som upprepar sin roll som guldroboten C-3PO, pratar med entusiasm om JJ Abrams ”Star wars: the force awakens”. Tidigare har han haft George Lucas vid sin sida, men som bekant har ett tronskifte ägt rum.

– Det kändes egentligen inte så konstigt att inte ha George Lucas på inspelningsplats. Faktum är ju att han inte har regisserat alla de andra filmerna. Samtidigt är det här hans arv och han startade allt detta. Hans ande vilar över projektet och de rollfigurer han har skapat är ju med. Så det var som om Lucas var på plats, säger Anthony Daniels till Nöjesbladet.

"Vore roligt att få veta”

George Lucas har tidigare berättat att Disney inte velat basera uppföljarna på hans berättelser. Fansen kommer antagligen att få sväva i ovisshet kring vad som skulle ha hänt rollfigurerna i ”Star wars” ifall Lucas hade fått bestämma.

– Jag vet inte vad George tänkte sig. Det skulle vara roligt att få veta vad han hade för planer. Men jag tror att han ändå är lycklig över riktningen som filmserien har tagit. Jag tror att vi alla kommer att vara tillfredsställda. En sak som jag har gillat med ”Star wars” är att detta universum kan innehålla ett flertal historier som går i olika riktningar. Ibland är de skrivna av fans, ibland av professionella författare.

– Det är galet häftigt vad Lucas skapade och vilken frihet han gav för andra att fortsätta skapa, fortsätter Daniels.

Vilken är den stora skillnaden för dig när du jämför mellan George Lucas och JJ Abrams?

– De är olika typer av människor. Jag gör min egen grej och de säger åt mig var jag ska stå. Jag drar mina repliker och går vidare. Alla på den här inspelningen var så överväldigade av att vara på plats. De har ju vuxit upp med att se "Star wars”. Plötsligt var de där i den glädjerika atmosfären. Och vi hade regissören J.J. Abrams bland oss som ju var 11 år när han såg ”Star wars” och alltid har varit ett stort fan. Han hade dessutom modet att skapa en ny film, säger Daniels.

Har du några åsikter om vad Disney behöver göra med filmserien för att behålla dess integritet?

– Jag är inte affärsman. Disney vet exakt vad de gör. Folk kan vara oroade för att franchisen skulle kunna upphöra att vara ”Star wars” bara för att Disney är inblandat. I mina ögon är det inte så. Snarare tvärtom. Med Disneys kraft har de möjligheten att nå ännu längre. Det är rätt så magiskt. Alla får avgöra själva när de ser "The force awakens”, säger han.

Eftersom Anthony Daniels inte vill avslöja några hemligheter om den kommande filmen vill han inte sia alltför mycket om framtiden. Han vill få det att verka som att det som kommer är ett oskrivet blad "eftersom vi inte vet om C-3PO överlever filmen".

– Det sker så mycket i postproduktionen som jag inte har en aning om, säger han.

Ville ha riktiga C-3PO

Daniels förklarar att Abrams frågade honom ifall han kunde tänka sig att bara göra rösten i ”The force awakens”. Men den brittiska skådespelaren hade ett tydligt krav – han skulle vara med i fysisk person och skulle inte kunna tänka sig att bara låna ut sin röst.

– Jag sa nej och han sa "okej". Han ville ha den riktiga C-3PO och jag rädd att jag är den riktiga. Vi får se vad som händer i framtiden. 

Under ett flertal år har det varit dålig stämning mellan Anthony Daniels och mannen inuti R2D2-droiden, alltså Kenny Baker.

Baker har kallat Anthony Daniels för den mest ohyfsade mannen han någonsin har träffat. Daniels är tydlig med att han är den skådespelare som har medverkat i samtliga filmer. Tidigare har han sagt att Kenny Bakers namn är med i eftertexterna som en "talisman".

Hur mycket hade du Kenny Baker vid din sida under inspelningen av ”The force awakens”?

– Jag såg inte Kenny Baker på inspelningsplats alls. Ifall hans namn kommer att vara med i eftertexterna får du fråga producenterna om. Jag är bara skådespelare, säger han och tystnar.

Daniels är mycket mer positiv när han pratar om den nya droiden BB-8, som är helt mekanisk.

– Jag träffade givetvis BB-8 under inspelningen. Det är ett magiskt verk av ingenjörsskap och kreativitet. Jag bara ler vid tanken att den finns. Nu kan man köpa en egen sådan i affären.

Anthony Daniels passade också på att hylla den svenska mässarrangören Jesper Isberg (Daniels var i Stockholm på mässan Scifi world den 5-6 december). Han berättade också om sina jular hos vänner i Uppsala och Stockholm.

– Jag har tillbringat mycket tid i Sverige. Särskilt kring jul blir ert land riktigt underbart, med ljusen, maten och glöggen.

Hur har ditt julfirande sett ut i Sverige?

– Jag har gått upp fem på morgonen för att gå på gudstjänst i Uppsala. Sedan går jag hem till mina vänner och äter en underbar frukost. Facklorna i snön utomhus gör att allt känns fullkomligt magiskt. Jag kan säga "god jul och gott nytt år" på svenska, men det är ungefär allt. Även "tack för maten", men det kanske är norska? Jag gissar att det märks att stora delar av min tid i Sverige ägnar jag åt att äta och dricka, säger han och skrattar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM