Filmrecensioner

”Tårtgeneralen” – en suverän blandning av humor och vemod

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Renässansduon Filip & Fredrik gör det igen!

Efter tv, böcker och dokumentärfilm, gör de med ”Tårtgeneralen” en spelfilm som i känsla, berättarglädje och i sin blandning av humor och vemod, borde få många att rusa till biograferna.

Kan tänka mig att det finns skeptiker. Ska de där gaphalsarna från tv verkligen lyckas göra en långfilm bara för att de har fått med Mikael Persbrandt? Den där dokumentären om bandyspelarna från Somalia var väl ändå bara en lyckträff? Och så hade de ju hjälp av tv-ässet Karin af Klintberg.

Blir faktiskt, inledningsvis, lite oroad. Rätt lång upptakt där Filip Hammars berättarröst mal på om ett udda persongalleri i Köping. Ska detta "bara” bli som ett långt avsnitt av något av deras (i och för sig ofta underhållande) tv-nedslag på svenska bondvischan?

Men alla trådar knyts ihop på ett högst finurligt sätt.

Här finns grundhistorien, fritt hämtad ur deras egen reportageroman ”Tårtgeneralen”.

”Sverige tråkigaste stad” redan 1984

1984 utnämnde Jan Guillou Köping till Sveriges tråkigaste stad i SVT:s program ”Rekordmagazinet”. Ett dråpslag för invånarna i en stad som redan innan dess inte hade mycket att vara stolta över. En lokal entrepenör, Hasse P (Mikael Persbrandt), beslutar sig för svetsa invånarna samman och visa ”stockholmsjävlarna” att man inte är värdelösa för att man bor på landet.

Skammen ska utplånas via en plats i Guinness Rekordbok genom att man gör världens längsta smörgåstårta. Över 500 meter lång!

Många hånskrattar åt honom. Hasse P är ju en halvalkis och brukar misslyckas med det mesta. Inte ens från-och-till-flickvännen Dyr-Gunilla (Helena Bergström) tror på honom. Bara två unga syskon på ett konditori, Åsa (Agnes Lindström Bolmgren) och Pelle (Joel Wallón) blir nyfikna nog för att hjälpa till. Ska de få med pappan (Tomas von Brömssen) på tåget? Han är bagaren som har blivit stum av sorg efter hustruns bortgång.

Parallellt får vi följa 9-åriga Filip Hammar (Ben Lundqvist). Mobbad och lite utanför, på grund av sin knasiga pappa (Jens Ohlin), som envist uppträder som om han vore fransman. Deras liv kommer att sammanflätas med Hasse P:s. Och inledningens udda persongalleri, de dyker också upp i kul biroller.

Lockar till både skratt och tårar

Känslan för och kärleken till de udda människorna på landsorten. Där hittar Filip & Fredrik lika rätt som i sina tv-serier.

Men när de nu fått chansen att göra film med stort F, tar de i så de nästan spricker. Fast bara nästan. För de ror i land allt från dråpliga nakenscener med kommunfullmäktige, till ett ”La la land”-inspirerat kärleksmöte. Många Wow!-ögonblick.

Och många skratt. Men också många scener som berör, som lockar till tårar.
Suveränt skådespeleri på alla plan. Inte minst från Persbrandt. Bakom en ”gubbmask” signerad Guldbaggevinnarna Eva von Bahr/Love Larsson, ger han kött och blod åt Hasse P, en levnadsglad skit, som vägrar ge upp, trots att hans liv är ett rätt stort misslyckande.


SE OCKSÅ ...Gabriella Pichlers nya ”Amatörer” har visst släktskap i sin skildring av en (påhittad) svensk småstad. Premiär 16 mars.

VISSTE DU ATT …den finfina ibland lätt vemodiga bakgrundsmusiken har gjorts av Lars Winnerbäck?

JUST NU …sänds ”Breaking news med Filip & Fredrik” måndag-torsdag i Kanal 5.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fullt med dokumentärer om sport – här är guide till streamingpärlorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Tårtgeneralen

Mikael Persbrandt

Filip & Fredrik

Filip Hammar

Fredrik Wikingsson