Superstjärna klar för Östlunds nya storfilm

FILM

Ruben Östlund filmar med Elisabeth Moss

1 av 2 | Foto: Producenten Erik Hemmendorff och Ruben Östlund.

CANNES. En internationell stjärna är klar för Ruben Östlunds nya storfilm ”The Square”: Elisabeth Moss, 33, världsberömd via succéserien ”Mad men”.

– Det är den enda tv-serie jag sett alla avsnitt av under senare år, säger han.

En hel del har redan varit känt kring filmen. Att en del av handlingen utspelas i och kring ”rutan”. En installation som en konstnär låtit bygga framför det nybyggda museum för modern konst som i filmen ligger insprängt i Stockholms slott.

Det blev också stor uppståndelse när produktionen fick nobben av hovet för att filma på slottet i Stockholm.

– Vem tror kungen att han är? Jag kommer att hämnas genom att avskaffa monarkin i filmen, sa Ruben Östlund.

– Ha ha, jag fick många kul reaktioner på det, säger han.

Nu ska i stället scenerna kring slottet filmas på två slott i Tyskland.Huvudrollen i filmen görs av danska skådespelaren Claes Bang, 49.

– Han har gjort mer teater än film och tv, men var överlägset bäst i de improvisationer vi har gjort när vi har provfilmat.Han spelar chefen för det konstmuseum som har utställningen om ”rutan”, där grundtemat handlar om ansvar, tillit och syn på varandra i samhället. Elisabeth Moss spelar en stalkertyp som hamnar i säng med honom.

– Dagen efter söker hon upp honom och säger: Hur ska vi lösa det här? Du har varit inne i mig? Lite inspirerat av kulturpersonligheter i Sverige, kring hela den här kulturmansdebatten (skratt), säger Ruben.

– Genom framgången för ”Turist” fick jag genom min amerikanska agent nästan träffa vem jag ville. Jag gjorde en lista på ungefär tjugo namn och Elisabeth Moss, som jag träffade i London, snappade precis upp vad jag vill göra, hon var extremt bra.

– Jag hade sett henne i ”Mad men”, enda serien jag sett i helhet på senare år, lite grann i ”Top of the lake”.

Ytterligare ett internationellt namn tillkommer, men där är kontrakten ännu inte påskrivna.

Inspelningen äger rum i Stockholm, Göteborg och Berlin, med start i slutet av juni. Budgeten är på cirka 40 miljoner kronor.