Begåvat berättat om ett verkligt fall

avJens Peterson

Foto: KERRY HAYES
TROVÄRDIGA MURVLAR Det vardagliga arbetet på en redaktion är trovärdigt skildrat i ”Spotlight”.

DRAMA Filmen är en ”Alla presidentens män” för vår tid. Journalister som avslöjar viktiga saker. Makthavare som försöker dölja.

Spotlight är en avdelning för grävande journalistik på tidningen Boston Globe. En grupp reportrar började 2001 undersöka rykten om att katolska präster i stan gjort sexuella övergrepp på barn under många år. De kollade några enstaka fall. Upptäckte massvis av brott och hur kyrkan och dess ledning döljt vad som hänt.

Det blir en tålmodig jakt på bevis och att hitta männi­skor som är beredda att ­vittna.

Den katolska kyrkan är mäktig i Boston, och tidningen pressas att inte skriva. En av cheferna, utmärkt spelad av Michael Keaton, märker hur redaktionens grävande stör bekanta i hans omgivning.

Det är tidningens nye chefredaktör Marty Baron (Liev Schreiber) som ser till att undersökandet fortsätter. Han kommer från ­Miami och är inte rädd att stöta sig med etablissemanget i Boston.

Allt bygger på riktiga händelser och personer.

I Boston finns makten som vill tysta ner allt, men också jurister som vet en del om vad som hänt. Stanley Tucci och Billy Crudup är sevärda i viktiga roller.

Men det är journalisterna som tar mest plats och gör starkast intryck. Mark Ruffalo och Rachel Mc­Adams är mycket bra som envisa ­reportrar, och det vardag­liga arbetet på redaktionen är trovärdigt skildrat. Sakta skalar de fram lager efter ­lager av sannningen.

Här finns också plats för tragedierna. Prästernas utnyttjande av de värnlösa, de minsta och svagaste i deras församlingar, ger livslånga skador. Några av offren berättar. Mängden sexuella övergrepp som präster begått är svindlande, och det varken började eller slutade med händelserna som ­avslöjas i den här filmen.

Arbetet med att ta fram sanningen och dokumentera allt avbryts den 11 september 2001 när reportrarna i Spotlight-gruppen går in i nyhetsarbetet kring World trade center och de kapade flygplanen. Men efter ett tag fortsätter de granska katolska kyrkan.

Avslöjandet kan publiceras. Journalisternas arbete sätter igång en kedja händelser. ­Begåvat filmberättande i en tidlös historia om männi­skor som drivs av tron att man kan göra världen ­något ­bättre.

1 av 3

BONUS

SE DET HÄR OCKSÅ: ”The revenant” är en stark västern med minnesvärda bilder, en av de starkaste Oscarkonkurrenterna till ”Spotlight”.

VISSTE DU? Regissören Tom McCarthy har gjort bra filmer som ”The visitor” och ”Station agent”, men också ”The cobbler” med Adam Sandler.

JUST NU: Förbereder sig Mark Ruffalo för att åter spela Dr Banner/Hulken i ännu ett Marvel-äventyr med ”The ­avengers”.

ARTIKELN HANDLAR OM