Vakna Kay, du är nominerad

FILM

Blev utan bagge - nu kan Pollak få en Oscar i stället

1 av 2 | Foto: låg och sov När Kay Pollak väcktes med nyheten om att ”Så som i himmelen” nominerats för en Oscar skrattade han av lycka. ”Det är ju enormt stort”, säger han.

Han fick åka hem tomhänt från Guldbagge-galan.

Nu får Kay Pollak sin revansch när "Så som i himmelen" får chansen att tävla om en Oscar.

-Jag är jättelycklig, inte minst efter det som hände på Filmgalan, säger han till Aftonbladet.

Hans film, den 66-årige regissörens första på 18 år, har snart setts av 1,3 miljoner biobesökare. Det är den populäraste svenska filmen sedan "Änglagård" 1992. Men på Guldbagge-galan, där "Så som i himmelen" var favorittippad, kammade den noll.

I går eftermiddag, i direktsändning i CNN, avslöjades alla Oscars-nomineringarna inför årets gala söndag 27 februari. Bland annat vilka fem filmer som gör upp om titeln bästa icke engelskspråkiga film.

Glatt besked

Fast då låg Kay Pollak och sov. Han laddade upp genom att vila inför två stora föreläsningar han ska ha hålla i Borås i dag.

Någon halvtimme senare fick han det glädjande beskedet av Aftonbladet.

-Ha ha ha ha, skrattar en överlycklig Pollak.

-Jag är verkligen jättelycklig.

Han har inte brytt sig om att läsa tidningarna efter Filmgalan. Men hans mobiltelefon är full av meddelanden och sms.

-Väldigt många har hört av sig och är faktiskt förbannade för att filmen inte fick några priser.

Kan retat juryn

Att tävla på Oscars-galan är förstås betydligt större än den svenska filmfesten. Och Kay Pollak har aldrig stuckit under stol med att han siktat på att få vara med i Hollywood.

-Så här i efterhand kan jag väl säga att " min uppenbara glädje och stolthet över min egen film, det att jag har sagt att den är värd att tävla om en Oscar, det kan kanske ha retat Guldbagge-juryn lite grann, säger Kay Pollak.

"Extremt stort"

Vilka som åker till Oscarsgalan i Los Angeles har han förstås ännu inte hunnit tänka på.

-Nä, jag vet ju inte hur många biljetter vi får och så. Men min hustru Carin ska förstås med (hon är medförfattare till filmens manus).

Vad betyder Oscar för dig?

-Det är ju enormt stort. Historiskt sett tycker jag väl att just de filmer som tävlar i den utländska klassen, det är de allra bästa, filmer som "Cinema Paradiso" och "Pelle erövraren". Så att få tävla i den kategorin, det är stort.

Jan-Olov Andersson