Breaking and entering

FILM

Brittisk drama i regi av Anthony Minghella, med bl a Jude Law, Robin Wright Penn, Juliette Binoche, Martin Freeman och Vera Farmiga.

En vuxen vemodig historia om en klok och trevlig arkitekt (Jude Law). Han och partnern Martin Freeman öppnar nytt kontor i fattigområdet Kings cross som de ska förvandla till lyxbostäder. Men det fattiga och farliga finns kvar i området. Det görs flera inbrott på kontoret, när arkitekten smygbevakar på nätterna möter han en prostituerad (Vera Farmiga) och när han följer efter en av tonårstjuvarna får han kontakt med dennes mamma. Hon (Juliette Binoche) är flykting från Sarajevo.

Hemma hos arkitekten finns andra problem. Han och svenska sambon (Robin Wright Penn) har glidit isär på grund av oron för 13-åriga dottern som nog är autistisk och kräver mycket tid med sin besatthet av olika rutiner.

Puh. Här finns material för en hel psykolog-konferens, som de brukar säga i Fawlty towers. Kloke Anthony Minghella har gjort en mer småskalig film efter ”Den engelske patienten”, ”The talented m,r Ripley och ”Åter till Cold mountain”. Intelligent och stilig hoppysslat. Svalt, om en sval man.

Jens Peterson