Mejla

Stefan Hedmark

Madonnas Oscartriumf en dag på jobbet för mannen bakom

Stephen Sondheim kommer att hänga med långt efter sin död

Madonna på Oscarsgalan 1991.
Madonna på Oscarsgalan 1991.

FILM

KRÖNIKA. För Madonna var det ett stort ögonblick, en enorm nervpärs.

För Stephen Sondheim var det ännu en söndag.

Den 25 mars 1991 var det Oscarsgala i Los Angeles och Madonna kom med Michael Jackson som sällskap. Hennes stilmässiga förebild var en filmikon, Marilyn Monroe, ett perfekt val för det framträdande hon skulle göra på scenen.

Hennes uppdrag var att sjunga ”Sooner or later”, en låt ur filmen ”Dick Tracy” som gifte samman rökiga barer från Hollywoods gyllene era med Broadwayelegans. Madonnas vita aftonklänning med juveler för miljoner, armbågslånga satinhandskar och pälsboa kompletterades med väl inövad Monroe-koreografi.

Enligt stjärnans bror Christopher var hon mycket nervös. Hade det bara varit en konsert för fans hade hon känt sig som hemma, men nu var det inför en stel Hollywoodelit som hon ville imponera på.

Framträdandet blev dock en succé. Och visst var låten även en vinnare.

Förändrade musikalteatern

Oscarsstatyetten gick till kompositören Stephen Sondheim. Han dog i fredags, 91 år gammal. Det väckte ingen enorm uppmärksamhet i Sverige, men det är svårt att tänka sig någon annan profil vi har förlorat i år som har haft större inflytande på nöjeslivet än Sondheim.

Han förändrade den amerikanska musikalteatern, berikade den med komplexa texter som riktade strålkastarna mot mörker, realism och mänskliga brister. Musikaler behövde inte alltid smeka medhårs, visade det sig.

Stephen Sondheim belönades med USA:s finaste civila utmärkelse 2015.

Sondheim var så banbrytande och hyllad att en Oscar sent i karriären var långt ifrån hans största bedrift.

Men han betydde mycket även för filmen. Han lyckades med det mesta han företog sig, som när han och kompisen Anthony Perkins skrev en deckare, den stjärnspäckade, smarta och underhållande ”Döden går ombord” (1973).

Ny version av ”West side story”

Flera av hans mest framstående musikaler har blivit suveräna filmer, som ”West side story” (1961), ”Gypsy” (1962), ”Sweeney Todd” (2007) och ”Into the woods” (2014).

Om någon vecka kommer vi äntligen att få se Steven Spielbergs nyinspelning av ”West side story” på bio. Det dröjer dock lite längre innan vi får se Richard Linklaters version av Sondheims musikal ”Merrily we roll along” – det är ett projekt som han tänker jobba med i 20 år!

Med andra ord kommer Sondheim att hänga med ett tag till.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: 10 filmer slåss om tyngsta statyetten

ÄMNEN I ARTIKELN

Stephen Sondheim

Madonna