Flickvännen sitter fast som en förbannelse

Tonårsångest och skräck blandas i ’Jujutsu Kaisen 0’

”Jujutsu Kaisen 0: The movie”.
”Jujutsu Kaisen 0: The movie”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Jujutsu Kaisen 0: The movie

Regi Park Sung-hoo, med röster av Megumi Ogata, Kana Hanazawa, Mikako Komatsu.


FILMRECENSION. Alla har vi vårt känslomässiga bagage att bära på.

Vissa går omkring med en hel förbannad vålnad inom sig.

ÄVENTYR. Det kan vara farligt att bråka med tonåringen Yuta Okkotsu, vilket ett gäng mobbare blir varse om. Yuta bär på en ande inom sig; en förbannelse fjättrar dem samman. Anden tillhör en flicka, Rika, som dog när de var små. De hade lovat varandra att gifta sig och Rikas ande blev en del av Yuta. Om han känner sig hotad frammanas hon i form av ett svårkontrollerat monster.

Det går inte så bra för mobbarna. Efter den blodiga incidenten skickas Yuta till en annan skola, Jujutsu High, där han lär känna en mäktig magiker och mentor samt tre studenter som också har särskilda krafter.

Före detta student vill döda Yuta

Så småningom visar det sig att Jujutsu High har en farlig fiende i form av Suguru Geto. Han är en före detta student på skolan som har en lurig plan. Han framställer sig som ett hot mot större delen av mänskligheten. Men vad han egentligen vill är att döda Yuta och ta kontroll över Rikas ande.

Den onde Suguru Geto.
Den onde Suguru Geto.

De dyker upp ibland på svenska biografer, japanska animerade filmer som är baserade på mangaserier. Ofta känns det som att man hoppar rakt in i mitten av en komplicerad historia, ett världsbygge där många av oss helt saknar förkunskap, vilket jag tog upp i min recension av ”Demon slayer” som gick på bio för snart ett år sedan.

I det här fallet är filmen baserad på en serie som i sin tur utspelar sig före den populära mangaserien ”Jujutsu Kaisen” (det är nollan som skiljer dem åt...). Dessutom föregås den här filmen av en tv-serie som även den regisserades av sydkoreanen Park Sung-hoo.

Hänger ni med? Om inte, så gör det inte så förfärligt mycket. Berättelsen i den här filmen är hyfsat självständig.

Tramsigt sinne för humor

Som vi förväntar oss av de här filmerna finns det inslag som kittlar fantasin. Ett tramsigt sinne för humor som ibland är charmigt, ibland enerverande. Tonårsångest varvas med skräck. Känslorna är intensiva.

Men i filmens andra halva är det striden mot den hånleende Suguru Geto som dominerar. Då blir det mer konventionellt, mer förutsägbart. Med det sagt lär mangafansen vilja öka betyget med ett plus eller två. Just stridsscenerna ska vara det som regissören la ner extra mycket arbete på.

Filmen har biopremiär i morgon, 3 juni.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln