Långt och tungt om ett ruttet kommunistiskt system

”Lämna inga spår”.
”Lämna inga spår”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Lämna inga spår

Regi Jan P Matuszynski, med Tomasz Zietek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak, Agnieszka Grochowska, Robert Wieckiewicz, Tomasz Kot.


FILMRECENSION En ung man ser sin vän misshandlas till döds av polisen i 80-talets Polen. Och faller själv offer för en kommunistisk mörkläggningsmaskin som krossar allt och alla i sin väg.


DRAMA 1983, i slutet av den period av undantagstillstånd som rådde i Polen i början av 80-talet, mördades Grzegorz Przemyk, en 18-årig aspirerande poet, av den kommunistiska polisen.

Den händelsen och framför allt efterspelet dramatiserar Jan P Matuszynski, själv född året därpå, i ”Lämna inga spår”.

Tomasz Zietek gör huvudrollen som Jurek Popiel. En ung man som tillsammans med Grzegorz blir stoppad av polisen ute på stan – för att strax därefter bli det enda vittnet till polismännens oprovocerade dödsmisshandel av honom inne på stationen.

Grzegorz fackföreningsaktiva mamma Barbara (Sandra Korzeniak) tror sig först kunna både skydda Jurek och skipa rättvisa för sin son. Men knappt har kroppen hunnit kallna förrän regimens mörkläggningsmaskineri sätter i gång med oförtruten kraft, med allt vad det innebär av hot, utpressning, manipulation och misskreditering.

Denna apparat skildras nästan skoningslöst detaljerat, i en noggrant iscensatt och engagerad, men för lång och tungt lastad film. 

En film som lyckas bra med att förmedla den totala hopplösheten i ett system som omöjliggör rättvisa, men glömmer bort att utveckla sina karaktärer; både de som upprätthåller kommunismen och de som krossas under den.  


”Lämna inga spår” har biopremiär den 3 juni.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln