Stjärnspäckad thriller som skramlar tomt

Lönnmördare jagas av rival i ”Final target”

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Final target

Regi Tate Taylor, med Jessica Chastain, Colin Farrell, Geena Davis, John Malkovich.


FILMRECENSION. Originaltiteln är kort och gott ”Ava”, vilket är namnet på filmens kvinnliga lönnmördare.

Men på redig svenska blir titeln i stället ”Final target”.

ACTIONTHRILLER. Kanske är den stendöda generiska titeln typisk för en thriller som försöker erbjuda bländverk men inte riktigt klarar det. Här skramlar det tomt.

Vi möter Ava (Jessica Chastain), en attraktiv och skicklig lönnmördare av det slaget som endast Hollywood brukar massproducera. Hon introduceras i en scen där hon tar livet av Ioan Gruffudd, vilket blir mest distraherande eftersom man börjar fundera på vad som hände med hans karriär efter ”Fantastic four”-filmerna.

Snart får hon ett nytt uppdrag – och det visar sig vara en fälla. Någon är ute efter att ta livet av Ava. Kan det vara hennes gamle mentor (John Malkovich) eller en rival (Colin Farrell)?

Jessica Chastain i ”Final target”.
Jessica Chastain i ”Final target”.

Putsar dammet av en gammal historia

Det är inte en fråga som kommer att hålla dig vaken om nätterna. Det största problemet med filmen är just manuset som försöker putsa dammet av en gammal historia utan att ha något nytt att erbjuda.

Förutom de yrkesmässiga problemen hemsöks Ava av familjebesvär och ett förflutet som alkis, men de inslagen ger inte henne något större djup.

Kanske hade ”Final target” kunnat få en livlina i form av flärdfull regi, men Tate Taylor kom in i processen vid ett senare läge efter att det första valet, manusförfattaren Matthew Newton, portats. Det visade sig nämligen att han hade en omfattande historik av våldsamma incidenter, inte direkt en person man vill se i en ledarställning.

Taylor har inte lyckats ge ”Final target” någon personlig prägel, även om berättandet flyter på utan större skavanker.

Geena Davis i ”Final target”.
Geena Davis i ”Final target”.

Räddas av rollistan

Filmen räddas ofta av rollistan, även om det är tydligt att något är fel när en film med så många stora namn inte lyckas bli en snackis. Framför allt är det roligt att se Geena Davis spela Chastains mamma; vi påminns om att hon själv var vass lönnmördare i den betydligt bättre ”Long kiss goodnight” (1996).

”Final target” finns att hyra på flera streamingtjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE