Allvar och humor med alver på underhållande filmäventyr

Mamma Laura med Ian och Balder.
Mamma Laura med Ian och Balder.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Framåt

Regi Dan Scanlon, med röster av Edvin Ryding (Tom Holland), Victor Segell (Chris Pratt), Nina Hjelmkvist (Julia Louis-Dreyfus), Gladys Del Pilar Bergh (Octavia Spencer).

”Framåt” är ännu en framgång för Pixar som fortsätter brilljera med animerade filmer. Två tonårsbröder som är alver ger sig ut på ett äventyr i fantasy-land. Spänning, komedi och vemod i gripande historia.

ANIMERAD En värld av magi. Alver och älvor, troll och väsande enhörningar. Men det är också en mycket vardaglig amerikansk skolmiljö med igenkänning och tonårsproblem. Vi möter Ian när han fyller 16 år. Han bor med sin stökige storebror Balder och mamma Laura. Fadern dog innan Ian kunde få några minnen av honom. Familjen har draken Flamma som husdjur, mammas nya kille är en kentaur och kvarterets polis.
Ian och hans familj är alver med välväxta öron. Det ser ut som en sagovärld, men filmens tema är att alla de här varelserna har tappat magin från förr. Blivit moderna och lata. Ians bror Balder är en högljudd förespråkare för förfädernas kultur och mycket kunnig i äventyrsspel och trollformler. Balder bygger sin verklighet på fantasy.
Vilket visar sig vara nyttigt. Ians mamma överraskar med en present från fadern på 16-årsdagen. Det sätter igång ett fartfyllt äventyr för bröderna när det visar sig att Ian har hittills dolda krafter.
Man kan tänka på Familjen Flinta, som också bodde i en fantasifull parallellvärld till vår. Man kan också se blinkningar till Indiana Jones och andra filmer. Olika rollspel. Men mest är bolaget Pixar trogna sina egna ideer. Precis som i ”Hitta Nemo”, ”Toy story” , ”Upp”, ”Wall-E” och andra filmer lyckas de mixa starka känslor med humor.
Ian är en rörande huvudperson och hans resa medför lärdomar, Både om honom själv och om andra, som i alla goda sagor. Han vill veta mer om sin pappa, men får syn på andra känslor också. ”Framåt” skiftar på lätta fötter mellan slapstick och filosofi, skratt och spänning. Ians mamma har en betydelsefull roll när det drar ihop sig till action, och hon har gott sällskap av Mantikoran, som ser ut som en flygande korsning av lejon och skorpion.
Animationen är imponerande och filmens värld är ett roligt möte mellan den instängda trista amerikanska vardagsmiljön och den gränslösa fantasin. Ian och Balder hamnar i trubbel med ett gäng älvor. Mycket små och mycket aggressiva älvor i skinnjackor. De kör motorcyklar och är hotfulla.
En historia om syskon och hur skiftande det förhållandet kan vara. Avundsjuka. Skam. Stolthet. Ingen av filmens varelser ser ut som en människa, men ”Framåt” är en mycket mänsklig och humanistisk berättelse. Och kul.

Balder redo för fartfylld resa.
Balder redo för fartfylld resa.
Publisert: