Kriget om elen behöver en stöt eller två

’The current war’ är ett häpnadsväckande misslyckande

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

The current war

Regi Alfonso Gomez-Rejon, med Benedict Cumberbatch, Michael Shannon, Nicholas Hoult, Katherine Waterston, Tom Holland.


FILMRECENSION. ”The current war” handlar om en av historiens största tekniska framgångar. Bokstavligen ett ljus i mörkret.

Men berättelsen om elen behöver en stöt eller två.

DRAMA. Det var en sådan där film som skulle vinna Oscars. Det verklighetsbaserade manuset var välkänt i branschen, Martin Scorsese var en av producenterna och rollistan fylldes med stjärnor.

Det var bara ett krux. ”The current war” skulle lanseras genom Harvey Weinsteins bolag. Då slog Metoo-hösten till med full kraft och Weinstein anklagades för flera fall av våldtäkter och sexuella övergrepp. ”The current war” var färdiginspelad, men kontakten drogs ur helt och hållet.

Först två år senare släpptes filmen, nu med Weinsteins namn bortskrubbat, och här i Sverige blev det inte ens biopremiär. Den gick till direkt till streaming.

Dramatiska konsekvenser för våra liv

Vi ska dock inte hymla om vad en av anledningarna är: den är inte särskilt bra. Faktum är att ”The current war” är ett häpnadsväckande misslyckande med tanke på förutsättningarna. Berättelsen om den maktkamp som ägde rum i slutet av 1800-talet mellan uppfinnarna och affärsmännen Thomas Edison och George Westinghouse hade dramatiska konsekvenser för hela vår värld och våra vardagsliv.

Man kan tycka att det vore nog för en film att skapa stor dramatik av, särskilt när en sensationell del av berättelsen handlar om hur elektriska stolen kom till som avrättningsmetod.

Flera historiska skribenter har skildrat detta ”elektricitetens krig” genom åren i faktaböcker. 2017 kom romanen ”The last days of night” där den Oscarvinnande manusförfattaren Graham Moore skapade enorm spänning kring Edisons och Westinghouses fejd. Kanske borde han ha skrivit den här filmen.

Saknar en förmåga att förmedla tyngd

”The current war” lyckas inte presentera sina huvudroller på ett ordentligt sätt och tappar därmed publiken redan från början. Det är pratigt, ganska torrt och filmskaparna saknar en förmåga att förmedla tyngden i konflikten och hur revolutionerande övergången från gaslyktor till elektricitet var, hur det genomsyrade hela samhället.

Det är inget fel på rollistan, men varken Benedict Cumberbatch som Edison eller Michael Shannon som Westinghouse bidrar med mycket glöd. Då är det roligare att se ”Succession”-stjärnan Matthew Macfadyen som den rödnäste bankiren J P Morgan.

”The current war” finns att hyra på flera streamingtjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE