Pokémon blir proffsig pekbok för 21-åringar

Pikachu och Tim löser fall.
Pikachu och Tim löser fall.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Pokémon detective Pikachu

Regi Steve Letterman, med Justice Smith, Ryan Reynolds, Kathryn Newton, BIll NIghy, Ken Watanabe.

SCIENCE FICTION Japanska fenomenet Pokémon är populärt även bland de minsta och den här spelfilmen har en barnslig intrig. Tydliga typer, välbekanta från många berättelser även om kläderna och miljön är nya.

Vi befinner oss i en värld där människor och pokémon lever sida vid sida. Som mupparna lever med människor, eller mutanterna i X-men eller superhjältarna i Avengers eller monstren på hotell Transsylvanien eller mjukisdockorna i ”The happytime murders”.
Vuxne Tim har tråkigt jobb i småstaden men måste åka till storstaden Ryme City där hans pappa polisen rapporterats död. Tim stöter ihop med faderns pokémon Pikachu och de två försöker lösa fallet som i en gammaldags deckare. Här finns skumma rika entreprenörer, en sedvanlig Galen Forskare och en jämnårig flicka som Tim kan förtjusas av.
Vår tids folksagor har också någon traumatisk relation mellan barn och föräldrar. Den här filmen har två.

Den har också Ryan Reynolds som ger röst åt gullige Pikachu med en vuxen humor som påminner om hans svada som cyniske superhjälten Deadpool.

Effektfullt, påkostat och välgjort om leksaker med vuxna bekymmer. Digital action och högt tempo. Allt kan fixas med magiska krafter utan några logiska förklaringar. En proffsig produkt från filmfabrikens löpande band, en pekbok för 21-åringar.

Publisert: