Elle Fanning, 21, är alla tiders yngsta jurymedlem i Cannes

CANNES. Under senare år har filmfestivalens Guldpalmsjury fått allt fler kvinnor. Nu siktar man även på att jämna ut åldersskillnaderna.

Elle Fanning är med 21 år alla tiders yngsta jurymedlem.

– Jag var länge i chock över att de ringde och frågade mig. Nu känner jag ett stort ansvar för att vara min generations röst här, säger hon.

När juryn för Guldpalmen har presskonferens brukar det inte sällan bli lite högtravande förklaringar hur de ska jobba. Ibland ett och annat lite kontroversiellt uttalande. Som för två år sedan när spanske regissören Pedro Almodóvar förklarade att han aldrig skulle vilja ge ett pris till en film från Netflix. Han tycker filmer ska visas på bio.

Årets ordförande, mexikanske regissören Alejandro González Iñárritu, 55, känd för ”Älskade hundar”, ”21 gram”, ”Babel”, ”Biutiful”, ”Birdman” och ”The revenant”, berättar att han själv ibland ser filmer i telefonen eller datorn, men att han förstås helst ser dem i en biograf.

Får frågor om Trumps mur

På frågan hur han som mexikan ser på hur USA:s president vill bygga murar mot hans land, förklarar han att juryns sammansättning är väl bevis nog för att de flesta i världen inte tänker så.

Han ser på uppdraget som att det inte handlar om att bedöma filmer, utan att låta sig impregneras av dem.

Elle Fanning och han har ett förflutet ihop. Hon var bara sju år när hon spelade Brad Pitts och Cate Blanchetts dotter i hans film ”Babel”.

– Det kändes tryggt när juryn samlades för en första middag, att ha en Mästare som honom här, som jag har känt så länge, säger hon och pekar på Iñárritu.
– Usch, du får mig att känna mig gammal, skämtar han tillbaka.

Debuterade som treåring

Elle Fanning gjorde sin första film blott tre år gammal, när hon spelade en yngre version av sin fyra år äldre syster Dakota mot Sean Penn i ”I am Sam”.

När jag träffade henne på Venedigfestivalen 2010, för huvudrollen i Sofia Coppola-filmen ”Somewhere”, var hon tolv år gammal. Hon var rolig, charmig, lite lillgammal, får man väl också säga. Inte så konstigt, kanske. Redan då hade hon närmare 30 film- och tv-roller bakom sig. Nu närmar det sig 60…

– Jag har mycket erfarenhet, men är ju fortfarande ung, så jag känner ett ansvar att vara den min generations röst här, säger hon.

Övriga jurymedlemmar på filmfestivalen i Cannes är Yorgos Lanthimos, 45, grekisk regissör, Enki Bilal, 67, känd fransk skapare av serieromaner, Robin Campillo, 565, fransk regissör, Maimouna N' Diaye, skådespelerska från Senegal, Pawel Pawlikowski, 61, polsk regissör, Kelly Reichardt, 55, amerikansk regissör och Alice Rohrwacher, 36, italiensk regissör.


DAGENS…

…SIFFROR
Filmfestivalen skryter gärna med sin ökade jämlikhet. Av de inskickade 1 845 filmer som festivalcheferna hade att välja bland, var 26 procent gjorda av kvinnor. Av de filmer som kom med i någon av sektionerna, blev det till sist 27,5 procent med kvinnliga regissörer. Fyra tävlar om Guldpalmen: Mati Diop, Jessica Hausner, Céline Sciamma och Justine Triet.

…SKRÄCKLEGENDAR
John Carpenter, 71, ett tongivande namn i 1970-talets skräckfilmsvåg, gästar Cannes för en visning av kultklassikern ”The thing” från 1982. Numera ägnar han sig annars mer åt elektronisk musik än film.

…ÅTERFÖRENING
Steve Coogan och Rob Brydon. Efter att ha gjort tre långfimer/tv-serier där de skämtat och ätit på lyxkrogar i England, Italien och Spanien, är det nu klart att det blir en fjärde resa, ”The trip to Greece”.

…GÅR-I-VÄNTANS-TIDER
Werner Herzog, 76-årig tysk regissör, har redan fått veta att han får Europeiska filmakademiens hederspris för lång och trogen tjänst vid en gala i Berlin i december. Här på festivalen har han premiär för ett japanskt kärleksdrama, ”Family romance, LLC.”.

Publisert:

LÄS VIDARE