Filmrecensioner

Iskall norsk skridskostjärna blev diva i Hollywood

Av: 

Jens Peterson

Kylig stjärna på 1930-talet.
Kylig stjärna på 1930-talet.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Sonja

Regi Anne Sewitsky, med Ine Marie Wilmann, Valene Kane, Eldar Skar, Pål Sverre Hagen.

DRAMA Norska Sonja Henie vann tre OS-guld i konståkning, blev proffs med kommersiella isshower i USA och filmstjärna i Hollywood med start 1936. Hon hade en gullig image med shownummer på is ungefär som Esther Williams i vatten. Några år var hon världens högst betalda filmstjärna.
Den här filmen visar att hon också kunde vara vidrig mot sina nära. Hennes skoningslösa ambition verkar som en imponerande drivkraft i början, men får allt mer obehagliga sidor. I Hollywood blir hon en bortskämd diva med alkoholproblem. Producenten Darryl Zanuck, som betalar henne sensationellt mycket för filmerna, kallar henne i en scen för ”mansslukande nymfoman”.
Mest i Hollywood under 20 år, efter att hon vinner guld i tyska Garmisch-Partenkirchen 1936. Här finns återblickar till barndomen när lilla Sonja börjar åka skridskor, med hjälp av storebror Leif. Hon ger honom jobb och pengar, men även med honom blir det bråk och en lojal assistent behandlas också illa.
En fascinerande människa, väl spelad av Ine Marie Wilmann. När filmen slutar finns ett intressant efterspel som kunde varit värt att berätta mer om. ”Sonja” blir en skiss som väcker nyfikenhet, mer än ett rikt porträtt. Den utelämnar vissa saker som hände de här åren och ändrar annat. Tidlöst om berömmelse som bryter ner.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN – Jätterea på supersäljarna inom TV. Spara tusenlappar. Köp här

Komplett.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Konståkning