Här kan du se de klassiska julfilmerna

Från ”Love actually” till ”Grinchen”

Julen står för dörren.

Då är det hög tid att bädda ner sig i soffan med en julfilm på skärmen.

Här är 15 klassiker – och var du kan strömma dem.

Jude Law och Cameron Diaz i ”The Holiday”.
Jude Law och Cameron Diaz i ”The Holiday”.

”The Holiday” (2006)

Var? Netflix, Viaplay, HBO Max, Prime Video

Genre? Romantisk komedi

Handling: Filmtrailermakaren Amanda Woods (Cameron Diaz) i Los Angeles och journalisten Iris Simpkins (Kate Winslet) i London lever olika liv över 800 mil ifrån varandra, men de dras båda med kärleksbekymmer. Över julhelgen bestämmer de sig för att byta hem under två veckor vilket leder till oväntade nya möten.

”Love actually”.
”Love actually”.

”Love actually” (2003)

Var? Viaplay, Prime Video, SVT Play

Genre? Romantisk komedi

Handling: Filmen utspelar sig i London där man får följa totalt tio olika kärlekshistorier som på olika sätt korsas med varandra under veckorna inför jul.

Bruce Willis i ”Die Hard”.
Bruce Willis i ”Die Hard”.

”Die Hard” (1988)

Var? Disney+

Genre? Action

Handling: Polisen John McClane (Bruce Willis) besöker Los Angeles över julhelgen för att återförenas med sin fru Holly (Bonnie Bedelia) som flyttat dit på grund av sitt arbete. Men helgfirandet förbyts till skräck när en terroristgrupp intar hustruns kontorsbyggnad och tar personalen som gisslan.

”Ensam hemma” med Macauley Culkin.
”Ensam hemma” med Macauley Culkin.

”Ensam hemma” (1990)

Var? Disney+

Genre? Familjekomedi

Handling: Familjen McCallister ska åka utomlands över jul, men glömmer åttaårige sonen Kevin (Macauley Culkin) ensam hemma. När två inbrottstjuvar försöker råna huset måste Kevin på egen hand sätta stopp för dem.

Tomten är far till alla barnen.
Tomten är far till alla barnen.

”Tomten är far till alla barnen” (1999)

Var? Cmore

Genre? Komedi

Handling: Sara (Katarina Ewerlöf) bjuder in alla sina tre ex-makar för att fira jul med henne och hennes nye sambo Janne (Peter Haber). Men firandet urartar när hemligheter kommer upp till ytan.

Bad santa.
Bad santa.

”Bad santa” (2003)

Var? Viaplay

Genre? Mörk komedi

Handling: Den småkriminelle Willie T Stokes (Billy Bob Thornton) och hans kompanjon ska klä ut sig till tomten och en nisse, och planerar att på julafton råna ett varuhus. Men när den alkoholiserade och irrationelle Stokes blir vän med ett barn ändras allt.

”Elf” med Will Ferrell.
”Elf” med Will Ferrell.

”Elf” (2003)

Var? HBO Max

Genre? Familjekomedi

Handling: Som liten hamnade Buddy (Will Ferrell) av misstag i tomtens säck och förflyttades till Nordpolen, där han växte upp med tomtenissar. Men som vuxen känner han att han inte hör hemma – och väljer att återvända till New York.

Fanny och Alexander.
Fanny och Alexander.

”Fanny och Alexander” (1982)

Var? Cmore

Genre? Drama

Handling: Ingmar Bergmans epos följer familjen Ekdahl och barnen Fanny och Alexander, som lever ett lyckligt och välbärgat liv. Efter att deras pappa dör hastigt gifter mamman om sig med den onde biskopen Edvard Vergerus (Jan Malmsjö), och situationen förändras radikalt.

”Grinchen – julen är stulen”.
”Grinchen – julen är stulen”.

”Grinchen – julen är stulen” (2000)

Var? Viaplay

Genre? Komedi

Handling: Den gröne Grinchen, som avskyr julen, lever ett ensamt liv på en bergstopp utanför Whoville. I sin bitterhet gör han upp en plan för att förstöra högtiden för alla invånare i den lilla staden.

”En julsaga”.
”En julsaga”.

”En julsaga” (2009)

Var? Disney+

Genre? Animerat äventyrsdrama

Handling: Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) är en sur och girig gubbe som hatar julen. Men när tre andar hemsöker honom på julaftonsnatten och tar honom på en resa genom livet måste han välja mellan att börja bjuda på sig själv eller dömas till evig ensamhet.

”The nightmare before christmas”.
”The nightmare before christmas”.

”The nightmare before christmas” (1993)

Var? Disney+

Genre? Familjefilm

Handling: I Tim Burtons stopmotionfilm får vi följa när Jake Skellington, härskaren i Halloween Town, av en tillfällighet råkar hamna i Christmas Town – och får idén att ta över julen.

Polarexpressen.
Polarexpressen.

”Polarexpressen” (2004)

Var? HBO Max

Genre? Äventyrsfilm

Handling: En ung pojke tvivlar på jultomtens existens, och får chansen att åka på en äventyrsfylld tågresa till Nordpolen.

Harry Potter.
Harry Potter.

”Harry Potter” – alla filmer (2001–2011)

Var? HBO Max

Genre? Fantasy

Handling: Harry Potter (Daniel Radcliffe) och hans vänner Hermione Granger (Emma Watson) och Ron Weasley (Rupert Grint) går på trollkarlsskolan Hogwarts, och måste samtidigt stå emot hotfulla fiender – främst i form av Potters nemesis Voldemort (Ralph Fiennes).

”Julfritt”.
”Julfritt”.

”Julfritt” (2004)

Var? Viaplay

Genre? Familjekomedi

Handling: Paret Luther (Tim Allen) och Nora Krank (Jamie Lee Curtis) bestämmer sig för att ställa in julfirandet och i stället åka på en kryssning till Västindien. Beslutet landar inte särskilt bra hos deras grannar som är besatta av att ta hem den årliga utmärkelsen för ”bäst dekorerade gata”.

Klappjakten.
Klappjakten.

”Klappjakten” (1996)

Var? Disney+

Genre? Familjekomedi

Handling: Arbetsnarkomanen Howard Langston (Arnold Schwarzenegger) lovar sin son att han ska få den mest eftersökta julklappen på marknaden, Turbo-Man – trots att det är julafton och den är slutsåld. På sin jakt efter leksaken springer Howard in i pappan Myron (Sinbad) som har samma mål.

Publisert:

LÄS VIDARE