Blodig skröna om våldsam björn vill mixa skräck med skratt

Så bra är ”Cocaine bear”

Publicerad 2023-02-22

Keri Russell som orolig moder.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Cocaine bear

Regi Elizabeth Banks, med Keri Russell, Margo Martindale, Ray Liotta, Alden Ehrenreich, Isaiah Whitlock jr, O’Shea Jackson Jr., Kristofer Hivju, Brooklynn Prince.


ACTIONKOMEDI En påtänd knarksmugglare misslyckas med en stor smuggling av kokain och knarket sprids i sportväskor runt en nationalpark i Georgia. En svartbjörn äter av kokainet och blir våldsam. Mycket våldsam.

Filmen bygger på en verklig händelse 1985, men björnen som åt en massa kokain på riktigt dog. Förstås.

Men någon tyckte det kunde vara en kul idé att hitta på en komisk skräckfilm där ett ursinnigt rovdjur anfaller och dödar en massa människor. Någon tänkte fel.

Det är en svår balansgång att mixa skratt med skräck. Här sprutar blodet. Kroppsdelar flyger omkring. Inälvor flödar. Till sist blir det groteskt. Humorförsöken gör också att det inte funkar som skrämselfilm, även om det finns några hoppa-till-scener.

Först ser vi knarket slängas ut från ett flygplan. Ett par nordiska turister som gnabbas om sitt kommande bröllop tror först de får syn på en gullig björn. Efter filmens första blodbad skolkar två barn från skolan och ger sig ut i nationalparken för att måla vattenfall.

På väg dit är också knarksmugglarna som vill hitta kokainet. Och poliser som vill fånga dem. En skogvaktare som gör inspektion. Några ungdomsligister. Den skolkande flickans mamma ger sig ut för att leta efter dottern. Vilka ska möta rovdjuret?

”Cocaine Bear” har sevärda skådespelare. Hyfsade specialeffekter föreställer björnen och alla stympade kroppsdelar. Men manusförfattaren är Tarantino-skadad, och växlingen mellan humoristiskt skrivna scener och brutalt våld känns effektsökeri.

Ett ruskigt rus blir en filmisk baksmälla.

Biopremiär 22 februari.Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS