Film

Roy Andersson: Nya Åsa-Nisse är en skam

Av: 

Henrik Ståhl

FILM

Han hyllas för sin ”svenskhet” – och i filmen om honom medverkar några av Sveriges största filmstjärnor.

Men få verkar bry sig om den småländska seriefiguren Åsa-Nisses mörka historia: han skapades av en nazist som stred för tyska Waffen-SS.

– Den nya filmen är en skam, rasar regissören Roy Andersson i nyhetsmagasinet Fokus.

I senaste numret av nyhetsmagasinet Fokus kartläggs författaren Stig Cederholms nazistiska historia. 36 år gammal tog han värvning i Waffen-SS. Han drillades att älska Adolf Hitler och hata judar – och i Ukraina deltog han i de hårda striderna i Dnepr på nazisternas sida.

Hemma i Sverige är Stig Cederholm känd för någonting helt annat – film- och seriefiguren Åsa-Nisse.

Den 11 februari har den nya filmen ”Åsa-Nisse – wälkom to Knohul” premiär. I rollerna syns bland andra svenska filmstjärnor som Kjell Bergqvist, Henrik Dorsin, Sissela Kyle, Johan Glans och Johan Rabaeus.

Hyllas av kristdemokrat

Filmen har sågats av recensenter – för sin buskishumor, inte för sitt mörka arv – och den förre riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus (KD) har hyllat Åsa-Nisses ”svenskhet”, skriver Fokus.

– Åsa-Nisse är väldigt svensk. Han står för en klurighet och finurlighet, säger den hänförde kristdemokraten enligt tidningen.

Den prisbelönta regissören Roy Andersson är inte lika lyrisk över den nya filmen.

Fascist höll minnestal

– Den nya filmen är en skam. Åsa-Nisses upphovsman var en fanatisk nazist och antisemit. Han var, med stor säkerhet, med och avrättade judar i Ukraina, säger han till Fokus.

Stig Cederholm dog 1980. Fascisten Per Engdahl, grundare av den ökända organisationen Nysvenska rörelsen, höll minnestalet på begravningen.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: