Fånig, styltig saga med snygga lajvare

FILM

till ”Red Riding Hood”

Foto: Rödluvan och varulven Amanda Seyfried har huvudrollen i Hardwickes ologiska ”Red Riding Hood”.

FANTASYTHRILLER Det råder en viss oklarhet i huruvida Catherine Hardwicke, som gjorde den första ”Twilight”-filmen, inte FICK – eller inte VILLE – regissera fler filmer i den framgångsrika serien.

Däremot är det klart som korvspad att Hardwicke, oavsett anledning, nu försöker lansera sin egen flickrumsflåsiga monstersaga för ”Twilight”-publiken med den här mycket märkliga versionen av den välkända gamla berättelsen om Rödluvan och vargen.

”Red Riding Hood” utspelar sig i en medeltida by, där Valerie (Amanda Seyfried) står i centrum.

Valerie är sedan barndomen förälskad i sin bästa vän Peter (en trulig Shiloh Fernandez – som verkar aspirera på att bli en ny Robert Pattinson), men hennes föräldrar har i stället lovat bort henne till den mer välbärgade Henry (Max Irons).

Och just som Valerie har bestämt sig för att fly tillsammans med Peter, börjar den mytomspunna varulv som länge har hållit sig på mattan att terrorisera den lilla byn igen.

Följer gör en mängd brutala dödsfall, ett antal vilseledande spår angående vem av byborna som egentligen förvandlas till monster om nätterna, lite tonårshångel på höskullen, avslöjandet av en smutsig familjehemlighet – samt en ljummen häxprocess, för vilken Valerie står i centrum (eftersom det snart visar sig att hon har ett speciellt förhållande till den håriga best som härjar i grannskapet).

”Red Riding Hood” är en övervägande fånig, dum och ologisk film – och ett misslyckande i de flesta avseenden.

Manuset är lövtunt, dialogen styltig, kärlekstriangeln lam, varulvsmytologin luddig och själva varulven fult gjord – och skådespelarna ser ut och agerar som ett gäng ovanligt fotogeniska lajvare som har rotat runt i utklädningslådan.

Inte mycket fungerar med andra ord. Men det finns ändå en del förlåtande omständigheter, som bidrar till ett andra, svagt, plus.

Som Gary Oldman som fanatisk varulvsdräpare, Julie Christie som småläbbig farmor, en hyfsad spänning kring mysteriet med varulvens identitet, ett stabilt soundtrack – samt en del visuellt bedårande scener och miljöer.

ARTIKELN HANDLAR OM