– Sexscenerna skrämmer mest

avJan-Olov Andersson

FILM

Lukasiaks film för het – filmbolag ville klippa ner nakenscenerna

Hon kom till Sverige som flykting sju år gammal.

Nu har Agnieszka Lukasiak, 32, gjort en film om svensk rasism, integrationspolitik och sex – som är så het att filmbolaget länge inte visste vad de skulle göra med den.

– Sexscenerna verkar vara det som skrämmer mest, att huvudpersonen använder sex som sin valuta, säger regissören till ”Between 2 fires”, som har premiär i dag.

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Agnieszka Lukasiaks film ”Between 2 fires” har biopremiär i dag.

Den polskfödda regissören har två hyllade dokumentärfilmer bakom sig och hade även tänkt att denna historia skulle bli en dokumentär.

– En flykting som väntar på asyl vågar inte prata om det, så jag fick göra en fiktiv historia. Jag gjorde research på en flyktingförläggning i Flen, säger Agnieszka Lukasiak.

Ut kom en historia om Magda (Magdalena Poplawska) från Vitryssland, som flyr till norra Sverige för att dottern inte ska hamna i barnprostitutionsträsket. Hon blir kär i en algerier (Simon Kassianides), uppvaktas av en svensk snuskgubbe (Fredrik Ohlsson), kämpar mot myndigheter och tvingas till sist till ett drastiskt val.

Flydde från Polen

Filmen har inga likheter med regissörens egen bakgrund, familjen flydde från det kommunistiska Polen för att pappan var en omstridd teaterregissör.

Filmbolaget har försökt få Agnieszka att tona ned de många och nakna sexscenerna i ”Between 2 fires”, men hon har konsekvent vägrat.

– Folk är superupprörda över sexet. Jag kan inte förstå det, i the land of free sex, det är ju en film om sex. Det är Magdas valuta, det hon måste ge bort för att överleva. Och på flyktingförläggningar är det vanligt med sexuella relationer. Folk pratar sällan samma språk, då blir den fysiska närheten desto viktigare.

I onsdags var det galapremiär i Boden.

För Agnieszka har det varit en frustrerande väntan. Medan det inte var några problem att finansiera filmen, har det varit svårare att få ut den på bio.

Gör Hollywood-film

Producenten Peter Kropénin medger att det är ”den kommersiella aspekten” som gör att filmen i dag bara har premiär i tre kopior – i Stockholm, Göteborg och Luleå.

– I Los Angeles, där många har sett filmen på dvd, tycker man att det är ett underhållande ”suspense drama”. Annars skulle jag knappast ha fått kontrakt med stora agenturen ICM och hålla på med min första Hollywoodfilm, säger Agnieszka Lukasiak.