Förvecklingar med härlig känsla

FILM

till Tamara Drewe

Regi: Stephen Frears, med Gemma Arterton, Roger Allam, Dominic Cooper, Luke Evans.

DRAMAKOMEDI Serieromaner som blir film, då tänker man spontant på våldsamma äventyr, inte sällan med superhjältar i centrum.

Posy Simmonds historia om Tamara Drewe, som i Stephen Frears film är väldigt trogen förlagan, är något helt annat. En vuxen historia om kärlek och sex som utspelas i en idyllisk by i grevskapet Dorset i sydvästra Storbritannien. Det är gröna ängar med betande kor och, i det här fallet, ett slags lantligt kollektiv för författare, som drivs av hustrun ( Tamsin Greig) till en framgångsrik deckarförfattare ( Roger Allam).

När byns fula ankunge återvänder hem, nu förvandlad till sexiga bombnedslaget Tamara Drewe ( Gemma Arterton), framgångsrik krönikör på en stor tidning, uppstår kaos i den lilla byn. Männen – deckarförfattaren, en ungdomskärlek ( Luke Evans) och en rockstjärna ( Dominic Cooper) – blir som tokiga i henne.

Det blir många romantiska förvecklingar och fullödiga personporträtt, i en film som i den härliga känslan mest påminner om Bill Forsyth-klassikern ”Local hero – byns hjälte” från 1983.

ARTIKELN HANDLAR OM