Grede gör comeback på bio - efter tolv år

FILM

Shanti Roney, Tuva Novotny och Örjan Ramberg spelar i nya filmen

Det är tolv år sedan sist.

Efter hyllade "God afton herr Wallenberg" tog Kjell Grede paus från filmandet men nu står han bakom kameran igen.

- Jag har längtat, säger han.

Foto: "EN MODERN TJEJ" Senast Kjell Grede gjorde film hette huvudrollsinnehavaren Stellan Skarsgård. Nu heter dragnamnen Shanti Roney och Tuva Novotny. Just i den här scenen jobbar Paula (Novotny) på sin nya look. Hon ska bli råare och sensuellare vilket fångas i en ny musikvideo. "Hon är en modern tjej som gör sig till offer och tror att hon därigenom behåller sin självständighet", säger Kjell Grede.

Studio 3 på Filmhuset i Stockholm. Regissören Kjell Grede är i full färd med att ta Torgny Lindgrens bok "Till sanningens lov" till vita duken.

Efter filmerna "Hip hip hurra!" 1987 och "God afton herr Wallenberg" från 1990 lämnade Kjell Grede filmandet för att bli rektor för Dramatiska institutet (DI) i Stockholm. Men viljan att filma har alltid funnits där.

"Jag har längtat"

- Ja, visst har jag längtat. Mot slutet på DI var jag sugen på att byta världar igen.

Även om han älskar att skriva manus och klippa film är just själva inspelningen något han tar sig an med skräckblandad förtjusning.

- Det är plågsamt, en boxningsmatch mellan tidspress och inspiration.

Nya filmen handlar om sångerskan Paula ( Tuva Novotny) och hennes barndomsvän Theodor från den lilla landsorten där de växte upp. Theodor spelas av Shanti Roney och Örjan Ramberg spelar Paulas manager.

- Det är en kärlekshistoria där kärleksparet inte vet att de älskar varandra. En rövarhistoria som tar upp allvarliga saker på ett lekfullt sätt, berättar Kjell Grede.

Inget svårt val

Valet av Shanti Roney och Tuva Novotny till rollerna var inte svårt.

- Jag provade mig igenom Sverige och de var bäst helt enkelt, säger Kjell Grede med ett skratt.

Särskilt ringrostig efter tolv regifria år känner han sig inte.

- Det är konstigt, film är film. Jag trodde att det skulle vara annorlunda med skådespelare ur en annan generation men det är precis samma.

Filmen, som ännu inte har något namn, får premiär i februari 2003

Karin Lindstedt