’Jag var inte svensk nog för Salander’

avTorbjörn Ek

Svenska Katia Winter kan bli nästa stora stjärna i Hollywood

1 av 4 | Foto: Foto: Cuong Dang
Första bilden Svenska Katia Winter spelar huvudrollen i ”Everywhere & Nowhere”. ”Jag har fått jobba på språket för att inte typecastas som polsk spion eller alla ryska roller”, säger hon.

LONDON. Hon kan bli Sveriges nästa stora Hollywood-export.

I sommar har hon spelat in en storfilm mot Samuel L Jackson och huvudrollen i en brittisk indiefilm.

– Men jag var för osvensk för Lisbeth Salander, berättar Katia Winter.

Alexander Skarsgård och Malin Åkerman får se upp. Nu kommer Katia Winter, 27, – tjejen som kan bli Sveriges nästa stora stjärna i Hollywood.

Actionthriller

I sommar har hon spelat in en stor roll mot Samuel L Jackson och ”Twilight”-hunken Kellan Lutz i den kommande actionthrillern ”The killing game” och dessutom den kvinnliga huvudrollen i brittiska filmen ”Everywhere & Nowhere” av prisbelönta regissören Menhaj Huda.

När Nöjesbladet får tag på Katia har hon några dagar ledigt efter intensiva inspelningar.

– Jag har fått jobba på språket för att inte typecastas som polsk spion eller alla ryska roller. Men nu när jag är i USA vill de oftast att jag ska provspela för engelska roller. Och när jag är i England vill de att jag ska läsa för amerikanska, säger hon och skrattar.

Men det är inte alltid bra att det engelska uttalet är felfritt.

– Jag fick chansen att läsa för Lisbeth Salander. Då var jag tvungen att ta lektioner för att få till den svenska brytningen. Det kändes nästan lite förnedrande, de tyckte inte jag var svensk nog, säger hon och skrattar.

Men för rollen som Stieg Larssons hjältinna i den amerikanska remaken av succéfilmen föll hon på mållinjen. När fem skådespelare återstod fick hon nej tack.

Första rollen i Hollywood blev i stället som Samuel L Jacksons medhjälpare, en förförerska som förälskar sig i Kellan Lutz karaktär.

– Det är en rätt otäck film. Jag lurar in killar som tvingas delta i moderna gladiatorspel. Innan har jag bara jobbat med olika indiefilmer i England så det här var en jättegrej. Sam Jackson har jag ju följt sen jag var tio år gammal. Han var jättecool.

Premiär nästa år

Och från Hollywood bar det direkt av till London för ännu en stor roll. Katia beskriver ”Everywhere & Nowhere” som en mörkare ”Love actually”.

– Jag hade träffat regissören och manusförfattaren för ett och ett halvt år sen. Så ringde min manager plötsligt och frågade om jag ville göra rollen, berättar hon.

Både ”The Killing Game” och ”Everywhere & Nowhere” beräknas ha premiär under 2011.