Oscarsgalan 2016

Experterna: De vinner en Oscar i kväll

FILM

I natt fördelas Oscarsstatyetterna bland Hollywoodstjärnorna.

Nöjesbladets experter siar utgången – och utser sina personliga favoriter i de största kategorierna.

Jens Peterson:

# Film

Den mest svårtippade kategorin. Jag tror och hoppas att ”Spotlight” vinner, men den har konkurrens av i första hand ”The big short” och ”The revenant”.

# Regi

Här vinner nog Alejandro Innaritu för andra året i rad, men jag tycker även Tom McCarthy vore värd en Oscar för att göra så skicklig spänning av verklighetens journalistik.

# Originalmanus

”Spotlight” borde vinna här. Skickligt skapas spänning kring möten på kontor och journalistisk vardag med telefonsamtal och intervjuer.

# Manus efter förlaga

Här är ”The big short” bäst och mest orginell. Lyckas skapa underhållande raffel kring något så tråkigt och svårt som osäkra banklån på bostäder.

# Foto

Emmanuel Lubezki borde få för ”The revenant”, filmad mest med naturligt ljus. annars Ed Lachman för vackra 1950-talsbilderna i ”Carol”.

# Manliga huvudroll

Här tror jag Leonardo Di Caprio vinner, och det är han värd för ett stark insats. Han har samlat ihop till en Oscar.

# Manliga biroll

Hollywood älskar en gammal hjälte och Sylvester Stallone får säkert den här. Jag hoppas annars på Mark Ruffalo, bra i ”Spotlight”.

# Kvinnliga huvudroll

Cate Blanchett är som alltid fantastisk i ”Carol” men har vunnit två gånger tidigare. Här tror jag Brie Larson vinner för sin genomskinliga insats i gripande ”Room”.

# Kvinnliga biroll

Jag tror och hoppas på Alicia Vikander. Hon har medvind och har gjort flera starka roller. Främsta konkurrent är Kate Winslet, utmärkt i ”Steve Jobs”.

# Animerade film

”Insidan/ut” måste väl vinna. Borde varit nominerad även som bästa film. Men även ”Fåret Shaun” är ett mästerverk.

# Utländska film

Här tror jag ”Sauls son” vinner, men jag hoppas också på danska ”Krigen”. En stark film med Pilou Asbæk och Tuva Novotny.

# Dokumentär

”Amy” borde vinna, med det andra musikporträttet ”What happened, miss Simone” är också stark och värd en gyllene gubbe.

# Sång

Tunna nominerade sånger. Jag tror Sam Smiths ”Writing on the wall” från ”Spectre” vinner, i konkurrens med Lady Gagas ”Til it happens to you”.

# Smink

Här hoppas jag förstås på ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Jag tror dock att vinnaren blir ”Mad Max: Fury road”.

Karolina Fjellborg:

# Film

Det kanske är osannolikt att en Alejandro González Iñárritu-film skulle vinna bästa film i år igen (förra året vann hans "Birdman"), men "The revenant" ÄR den rättmätiga vinnaren här. Jösses, vilken bioupplevelse.

Alternativet skulle kunna vara "Spotlight" – men jag tror ändå att "The revenant" tar det.

# Regi

Här står det mellan Alejandro González Iñárritu för storslagenheten, skönheten och hotfullheten i "The Revenant", och George Miller för den galna genialiteten i "Mad Max: Fury road". Jag tror, och hoppas på, Miller.

# Originalmanus

Det vore fint om "Insidan ut", som är en verkligt meningsfull barnfilm, vann. Men jag tror att det blir skickligt snickrade "Spotlight" som kniper den här statyetten.

# Manus efter förlaga

De flesta borde vara överens om att den här tillhör roliga, uppfinningsrika, energiska och annorlunda "The big short". Tror och tycker jag, i alla fall.

# Foto

"Carol", "The hateful eight", "Mad Max: Fury road", "The revenant" och "Sicario" är fem filmer som alla är ögongodis. Men det troliga – och det rätta – är att Emmanuel Lubezki vinner för tredje året på raken (efter "Gravity" 2014 och "Birdman" 2015) för "The revenant".

# Manliga huvudroll

Det här blir året då Leonardo DiCaprio äntligen vinner. Allt annat vore knas. Han är en naturkraft som Hugh Glass i "The revenant".

# Manliga biroll

Tuff konkurrens här, men Sylvester Stallone förtjänar att få ta revansch efter alla dessa år och äntligen vinna en Oscar för rollen som Rocky Balboa. Livsverk!

Jag kan ha grumlad blick på grund av en livslång kärlek till allt relaterat till "Rocky" men jag tror att juryn också kommer gå på veteranspåret här.

# Kvinnliga huvudroll

Absolut Brie Larson. Hon är enastående i den gruvliga historien "Room", har redan vunnit flera tunga priser för rollen, och allt förhandssurr handlar om henne.

# Kvinnliga biroll

Jättesvårt race att sia om. Klart man hoppas på Alicia Vikander – även om Jennifer Jason Leigh verkligen är utomordentligt cool i "The hateful eight".

Men jag tror att det står mellan Vikander och Rooney Mara... Drar till och gissar på en svensk seger.

# Animerade film

Även om jag egentligen hade roligast när jag såg "Fåret Shaun - filmen", kan jag bara se en vinnare här och det är mästerliga "Insidan ut". Den förtjänar att sopa banan och känns som ett av kvällens säkraste kort.

# Utländska film

Filmer om förintelsen brukar gå hem i Oscarsammanhang, och László Nemes "Sauls son" är en förkrossande stark och viktig film. Så det här borde vara en promenad i parken för Ungern.

# Dokumentär

Svårt. Både "Cartel land" och "The look of silence" skulle kunna bli farliga, men jag hoppas, och skulle tippa på, "Amy". En klassisk popkulturtragedi med brett tilltal om krocken mellan plågad konstnärssjäl och kändisskap.

# Sång

Jag, som nästan aldrig har träffat på en Bond-låt jag inte gillar, hoppas på "Writing's on the wall". Men jag tror att vinsten går till Lady Gaga för "Til it happens to you".

# Smink

Det vore väl landsförräderi att inte hoppas på "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Men ärligt talat tror jag stenhårt på "Mad Max: Fury road".

Sandra Wejbro:

# Film

”The Revenant” borde ha ett visst försprång här, även om det skulle innebära att Alejandro González Iñárritu tar hem priset för andra året i rad (”Birdman” vann förra gången). Jag tror och hoppas att smarta och intressanta ”The big short” kan vara en farlig konkurrent.

# Regi

Adam McKay vore värd en guldstatyett för ”The big short” och kan mycket väl ta hem en. Men Alejandro González Iñárritus spektakulära bildspråk och det faktum att han kan berätta så många olika typer av historier lär ge honom ett visst favoritskap.

# Originalmanus

Det skulle vara roligt om en animerad film fick ta hem det här, men jag tror ”Insidan ut” får nöja sig med nomineringen. Smarta och sorgliga science fiction-thrillern ”Ex Machina” är min favorit, men jag tror priset går till ”Spotlight”, historien om hur en grävgrupp på Boston Globe avslöjade den systematiska mörkläggningen av övergrepp inom katolska kyrkan.

# Manus efter förlaga

”The big short”, dramakomedin om den finansiella krisen 2007-2008, borde och kommer vinna denna kategori. Adam McKay och Charles Randolph har gjort en snygg fiktiv bearbetning av Michael Lewis faktabok med samma namn.

# Foto

Mexikanske fotografen Emmanuel Lubezki har stor chans att ta hem denna kategori för tredje året i rad (efter ”Birdman” och ”Gravity”). Det makalösa fotot är ”The Revenants” största behållning, det här är priset de är allra mest värda.

# Manliga huvudroll

Det skulle vara årets största skräll om inte Leonardo DiCaprio plockade hem den här. Efter allt brottande med björnen och Tom Hardy är han definitivt värd det, även om exempelvis Michael Fassbenders roll är mer komplex.

# Manliga biroll

Svår kategori, men Oscarsgalan gillar att hylla gamla filmslagskämpar som gör comeback (tänk Mickey Rourke) vilket borde tala för Sylvester Stallone. Jag skulle bli glad om Mark Ruffalo fick priset för sin roll som eldig journalist i ”Spotlight”.

# Kvinnliga huvudroll

Brie Larson i ”Room” är en nästan lika stor favorit i den här kategorin som DiCaprio i sin. Hon är extremt bra som traumatiserat kidnappningsoffer med problematiska familjeförhållanden så jag hoppas hon tar hem detta.

# Kvinnliga biroll

Kate Winslet har kammat hem denna kategori på de flesta av årets filmgalor och lär vara favorit här också. Men jag håller en liten svensk tumme för Alicia Vikander som verkligen stjäl showen från Eddie Redmayne i ”The Danish girl”.

# Animerade film

Om inte ”Insidan ut” vinner är det en superskräll. Denna charmiga, lätt uppbyggliga, berättelse om hur människors olika känslor; glädje, ilska, avsky, rädsla och vemod, behövs precis lika mycket är feelgoodfilm utan för mycket socker.

# Utländska film

Ungerska ”Sauls son” borde och kommer nog vinna. Oscarsgalan brukar vara förtjusta i skildringar av Förintelsen.

# Dokumentär

Här finns många värdiga vinnare, men jag håller några extra tummar för ”Amy” och ”What happened, Miss Simone?”. Komplexa skildringar av geniala kvinnor. Dock tror jag ”The look of silence” kommer slå dem.

# Sång

Lady Gaga har stor chans att vinna här. Min favorit är The Weeknds ”Fifty shades of Grey”-musik, det utan tvekan bästa med den filmen.

# Smink

”Mad Max: Fury Road” lär ta hem detta. Men det är kul att svenska Eva von Bahr och Love Larson uppmärksammas för sitt arbete med ”Hundraåringen”.

Jan-Olov Andersson:

# Film

Känns som att ”The Revenant” har ”momentum”, som Leif Boork brukade säga. Håller på ”Spotlight”. Bästa filmen och journalistnostalgi, dessutom.

# Regi

Alejandro G. Iñárritu vinner för ”The revenant”. Om inte annat för att han har rott en av de mödosammaste filminspelningarna i mannaminne i hamn.

# Originalmanus

”Spotlight”. Fantastiskt hur man kokat ihop en så innehållsrik historia till två timmar. Och fått allt rätt när det gäller de journalisters sätt att arbeta.

# Manus efter förlaga

”The big short”. Fantastiskt hur man förvandlat en seriös bok om finanskrisen till en svart komedi, hyfsat begriplig för oss som inte är finansvalpar.

# Foto

Tredje raka vinsten för Emmanuel Lubezki, för ”The Revenant”. Jag håller på Edward Lachman, som aldrig vunnit. ”Carol” är snyggaste filmen.

# Manliga huvudroll

Det är Leonardo DiCaprios tur nu. Trots att han mest grymtar sig genom ”The Revenant”. Bryan Cranston borde vinna för sitt mångbottnade porträtt av Dalton Trumbo.

# Manliga biroll

Sylvester Stallone vinner, mest av nostalgiska skäl. Mark Ruffalo bör vinna. Imponerar som en alldeles normalt hårt arbetande journalist i ”Spotlight”.

# Kvinnliga huvudroll

Brie Larson tycks vinna allt för ”Room”. Säkert Oscar också. Både hon och filmen är lite överskattade. Jennifer Lawrences hemmafru-blir-entrepenör i ”Joy” borde vinna.

# Kvinnliga biroll

Hoppas förstås på Alicia Vikander. Kanske har de röstande svårt att välja mellan henne och Rooney Mara, som båda, egentligen, har huvudroller. Därför vinner den enda klockrena birollen, Kate Winslet.

# Animerade film

Allt annat än en vinst för ”Insidan ut”, en av de smartaste och stundtals roligaste, tecknade filmer som har gjorts, vore en braksensation.

# Utländska film

Ungerska ”Sauls son” är favorittippad. Filmer om Förintelsen brukar gå hem i Hollywood. Men filmen är extremt jobbig att se. Inte bara för ämnets skull. ”Mustang”, om turkiska tonårstjejers revolt, kan överraska.

# Dokumentär

Tror och hoppas på ”Amy”, enormt gripande om Amy Winehouse. Men nyligen SVT-visade ”Cartel land”, om knarkkartellerna i gränstrakterna USA/Mexiko, är också en värdig vinnare.

# Sång

”Til it happens to you” med Lady Gaga vinner. Bara inte Sam Smiths titellåt från ”Spectre” vinner. Alla tiders sämsta James Bond-låt.

# Smink

Hoppas och vill tro på Eva von Bahr och Love Larson för ”Hundraåringen…”. Varför skulle de annars ens ha nominerat en så (i Oscars-sammanhang) okänd film? Räknar vi kvantitet galet sminkade personer, vinner ”Mad Max”-filmen.

Här är alla nominerade

Bästa film

”Arrival”

”Fences”

”Hacksaw ridge”

”Hell or high water”

”Dolda tillgångar”

”La la land”

”Lion”

”Manchester by the sea”

”Moonlight”

Bästa manliga huvudroll

Casey Affleck (”Manchester by the sea”)

Andrew Garfield (”Hacksaw ridge”)

Ryan Gosling (”La La Land”)

Viggo Mortensen (”Captain Fantastic”)

Denzel Washington (”Fences”)

Bästa regi

Denis Villeneuve (”Arrival”)

Mel Gibson (”Hacksaw ridge”)

Damien Chazelle (”La La Land”)

Kenneth Lonergan (”Manchester by the sea”)

Barry Jenkins (”Moonlight”)

Bästa originalmanus

”Hell or high water”

”La la land”

”The lobster”

”Manchester by the sea”

”20th century women”

Bästa manus efter förlaga

”Arrival”

”Fences”

”Dolda tillgångar”

”Lion”

”Moonlight”

Bästa kvinnliga huvudroll

Isabelle Huppert (”Elle”)

Ruth Negga (”Loving”)

Natalie Portman (”Jackie”)

Emma Stone (”La la land”)

Meryl Streep (”Florence Foster Jenkins”)

Bästa manliga biroll

Mahershala Ali (”Moonlight”)

Jeff Bridges (”Hell or high water”)

Lucas Hedges (”Manchester by the sea”)

Dev Patel (”Lion”)

Michael Shannon (”Nocturnal animals”)

Bästa kvinnliga biroll

Viola Davis (”Fences”)

Naomie Harris (”Moonlight”)

Nicole Kidman (”Lion”)

Octavia Spencer (”Dolda tillgångar”)

Michelle Williams (”Manchester by the sea”)

Bästa foto

”Arrival”

”La la land” (Linus Sandgren)

”Lion”

”Moonlight”

”Silence”

Bästa dokumentär

”Fire at sea”

”I am not your negro”

”Life, animated”

”OJ: Made in America”

”13th”

Bästa kortdokumentär

”Extremis”

”4.1 miles”

”Joe's violin”

”Watani: My homeland”

”The white helmets”

Bästa kortfilm

”Ennemis entreniers”

”La Femme et le TGV”

”Silent nights”

”Sing”

”Timecode”

Bästa icke-engelskspråkiga film

”Under sanden” (Danmark)

”En man som heter Ove” (Sverige)

”The salesman” (Iran)

”Tanna” (Australien)

”Min pappa Toni Erdmann” (Österrike)

Bästa ljud

”Arrival”

”Deepwater horizon”

”Hacksaw ridge”

”La la land”

”Sully”

Bästa ljudmix

”Arrival”

”Hacksaw ridge”

”La la land”

”Rogue one: A star wars story”

”13 hours: The secret soldiers of Benghazi”

Bästa mask/smink

”En man som heter Ove”

”Star Trek beyond”

”Suicide squad”

Bästa originalmusik

”Jackie” (Micachu)

”La la land” (Justin Hurwitz)

”Lion” (Dustin O’Halloran, Hauschka)

”Moonlight” (Nicholas Britell)

”Passengers” (Thomas Newman)

Bästa originalsång

”Audition” (”La la land”)

”Can't stop the feeling!” (”Trolls”)

”City of stars” (”La la land”)

”The empty chair” (”Jim: The James Foley story”)

”How far I'll Go” (”Moana”)

Produktionsdesign

”Arrival” (Patrice Vermette)

”Fantastic beasts and where to find them” (Stuart Craig)

”Hail Caesar”

”La la land” (Sandy Reynolds-Wasco, David Wasco)

”Passengers” (Guy Hendrix Dyas)

Bästa animerade film

”Kubo and the Two Strings”

”Moana”

”My Life as a Zucchini”

”The Red Turtle”

”Zootopia”

Bästa animerade kortfilm

”Blind Vaysha”

”Borrowed time”

”Pear Cider and cigarettes”

”Pearl”

”Piper”

Bästa specialeffekter

”Deepwater Horizon”

”Doctor Strange”

”The Jungle Book”

”Kubo and the Two Strings”

”Rogue One: A Star Wars Story”

Bästa klippning

”Arrival”

”Hacksaw Ridge”

”Hell or High Water”

”La la land”

”Moonlight”

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film

/

Oscarsgalan 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Oscarsgalan 2016

Alicia Vikander

Sylvester Stallone

Mark Ruffalo

Lady Gaga

Leonardo DiCaprio

Kate Winslet