Film

”En man som heter Ove” blir Sveriges Oscarsbidrag

Av: 

Linnéa Borgert

FILM

Har chans att kamma hem pris för bästa icke engelskspråkiga film

Hannes Holms ”En man som heter Ove” är årets svenska Oscarsbidrag.

Det meddelade Svenska Filminstitutet på torsdagen.

– Jag har en underdogpersonlighet så jag har valt att ligga väldigt lågt. Så jag blev väldigt glad när jag fick höra det här, säger Hannes Holm på presskonferensen.

”En man som heter Ove” blir Sveriges filmbidrag till Oscarsgalan 2016

Det blir Hannes Holms ”En man som heter Ove” som har chans att vinna en Oscar för 2016 års bästa icke engelskspråkiga film. Det berättade Svenska Filminstitutets Anna Serner och Pia Lundberg på Filmhuset i Stockholm på torsdagsförmiddagen.

Filmen, med Rolf Lassgård i huvudrollen, har setts av mer än 1,7 miljoner svenskar på bio. Och under presskonferensen meddalade man att totalt 58 länder har visat intresse för filmen.

– Jag tycker att det är ett jättebra val. Att den också ska lanseras i USA, det kommer nog att hjälpa, säger Nöjesbladets filmexpert Jens Peterson.

”Är en stor glädje”

Rolf Lassgård är inte främmande för Oscarsgalan. Senast 2007 nominerades danska ”Efter bröllopet”, där han spelade en av de manliga huvudrollerna, till en statyett.

– Det var fantastisk naturligtvis. Det var som Guldbaggen fast tio gånger till. En otrolig livsupplevelse naturligtvis. Det är en stor glädje att återigen vara nominerad, säger Rolf Lassgård på presskonferensen.

– Jag hoppas ni hejar på Ove nu!

Andra favorittippade filmer var Magnus von Horns ”Efterskalv” och Pernilla Augusts ”Den allvarsamma leken”.

Nomineringarna presenteras nästa år

Sveriges bidrag väljs ut av den svenska Oscarskommittén.

I fjol fick Roy Anderssons film ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” representera Sverige. Men filmen blev utan nominering.

Oscarsjuryn valde ut fem andra filmer och till slut blev det ungerska "Son of Saul" som kammade hem segern.

Den senaste svenska filmen som fick en nominering var Kay Pollaks ”Så som i himmelen” 2005. Senast en svensk film vann statyetten var för 33 år sedan, Ingmar Bergmans ”Fanny & Alexander”.

Om ”En man som heter Ove” faller Oscarsjuryn i smaken återstår att se. De slutgiltiga nomineringarna presenteras nämligen den 24 januari. Själva galan hålls den 26 februari.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: