Okänt manus av Kubrick hittat

”Ingen kunde tro att han skrev färdigt det”

avBenjamin Ekroth

Foto: Anonymous / AP SCANPIX SWEDEN
Stanley Kubrick.

Ett hittills okänt manus av mästerregissören Stanley Kubrick har hittats.

Manuset ska vara i det närmaste fullständigt och klart att filma.

Detta har vållat stor entusiasm bland Kubrick-fans världen över.

Flera av Stanley Kubricks filmer är moderna klassiker. Nu har ett filmmanus Kubrick, som antogs vara försvunnet, upptäckts, skriver brittiska Guardian.

Det nu hittade manuskriptet skrevs 1956 – då Kubrick var relativt okänd – tillsammans med författaren Calder Willingham, och är baserad på den österrikiske författaren Stefan Zweigs roman "Burning secret" från 1913.

Det sensationella är att det över 100 sidor långa manuset, som tidigare antagits vara ofullständigt, nu visar sig vara så pass färdigt att en regissör skulle kunna sätta i gång och filma det.

– Ingen kunde tro att han skrev färdigt manuset. Men nu har vi ett exemplar som bevisar att han skrev ett fullständigt manus, säger Kubrick-kännaren Nathan Abrams som gjorde fyndet.

1 av 2 | Foto: AP KUBRICK ARCHIVE
Kubrick under inspelningen av ”Eyes wide shut” (1999) med Tom Cruise.

Romanen "Burning secret" har filmats tidigare – 1933, av regissören Robert Siodmak, och 1988, av Kubricks medarbetare Andrew Birkin.

Kubrick gjorde endast 13 filmer innan han dog 1999. Tidigare har Steven Spielberg tagit över ett projekt efter Kubrick, som arbetade med "A.I. – Artificiell intelligens" i 18 år innan den färdigställdes av Spielberg 2001.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film