Leif GW Persson stöttar ny Quick-film: ”Det är öppet mål”

GW: "Göran Lambertz måste spela sig själv"

Sture Bergwall-boken ”Mannen som slutade ljuga” kan bli långfilm.

Quick-experten GW Persson stöttar projektet när Nöjesbladet ringer upp.

– Det är öppet mål om de får bra skådisar, säger han.

Fallet Thomas Quick har kallats "Sveriges största rättsskandal". Nu är ett filmprojekt baserat på Dan Josefssons bok "Mannen som slutade ljuga: berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick", som kretsar kring Sture Bergwall och psykoanalytikern Margit Norell, på gång. Det kan Nöjesbladet avslöja.

Regissören Kjell-Åke Andersson ("Mig äger ingen"), producenten Mattias Nohrborg ("Gentlemen"), manusförfattaren Hans Gunnarsson ("Arn") och produktionsbolaget B-Reel ligger bakom det.

– Det kan bli en långfilm eller en tv-serie. Vi tittar just nu på långfilm. Blir det en tv-serie så blir det en miniserie. Det är väldigt tidigt i en lång process. Men det är ett fantastiskt projekt som skulle kunna bli en fantastisk film, säger Nohrborg.

"Såna jävla dårar"

Författaren Leif GW Persson, som inte medverkar i projektet på något sätt, blir uppspelt när han får höra att en filmatisering av Josefssons bok är på gång.

– Sådant här är bra för att det håller debatten vid liv. Folk kvicknar till av en spelfilm och Josefssons bok är riktigt bra, säger GW Persson.

– Det finns inget bättre stoff än såna där jävla dårar som sitter och kuckelurar med varandra och pillar ludd ur varandras navlar. Det är öppet mål på något sätt. Får du bara bra skådisar så kan det bli jävligt bra, fortsätter GW Persson.

GW:s önskelista

Ännu är det oklart vilka skådespelare som är aktuella. Men GW Persson har en kort önskelista.

– Jag tror att David Dencik skulle vara skitbra som Bergwall. Han är inte särskilt lik Sture, men det betyder ingenting. Det är en ganska krävande roll. Ifall man ska skriva in Göran Lambertz i handlingen måste han bara spela sig själv, säger GW Persson.

Han tror att en filmatisering fungerar bäst som en svart komedi. 

– Det är en bisvärm av dårarnas sammansvärjning-typer. Och tokiga jävla snutar. Det kan bli riktigt roligt, säger han.

Enligt uppgifter till Nöjesbladet kommer dock SVT inte att gå med i projektet, då man tackat nej.

Publisert: