Film

Capricciosa med många bottnar

FILM

Capricciosa

Svenskt drama i regi av Reza Bagher, med Rolf Lassgård m.fl.

Förlåt.
Förlåt.

Bara en sådan sak som att Reza Bagher är den första svenska filmregissören som har förstått att utnyttja Lucinda Williams geniala musik. Hon sjunger sin underbart sorgsna "Blue" under både förtexterna och under en scen där Rolf Lassgårds rollfigur sörjer sin döda fru, i en hjärteknipande scen.

Det finns för övrigt mycket gott att säga om "Capricciosa", uppföljare till regissörens hyllade debut "Vingar av glas". Tyvärr finns det också några mindre bra saker i filmen. Vi återkommer till dem.

Det handlar om en svensk förortsfamilj i Malmö. 17-åriga storebrorsan Henrik ( Linus Nilsson) är en stor fotbollstalang och alla gläds åt hans framgångar. Tidigt i filmen dör mamman ( Carina M Johansson) i cancer. Pappan (Rolf Lassgård) har inte bara svårt att hantera vardagslivet med jobb, dagislämning och matlagning, han börjar dessutom kröka.

Sveket mot barnen är totalt och Henrik tvingas bli en slags extrapappa.

Ska pappan kunna rycka upp sig? Hur ska det annars gå för familjen? Den här biten av historien är omskakande och mycket gripande. Lassgård är nästan obehagligt trovärdig som en man som faller offer för spritmissbruk, unga Linus Nilsson är utmärkt som tonåringen som tvingas ta alldeles för stort ansvar.

Andra saker är inte lika övertygande.

Skildringen av de sociala myndigheternas valhänta hantering av familjens öde känns mest bara konstig.

Och Noomi Rapace - som spelade konstig städerska redan i tv-buskisen "Stora teatern" - dyker här upp i en lika märklig roll, som Elvira - städerska och magdansös!

Kärlekshistorien mellan henne och Henrik känns påklistrad. Ungefär som att man måste få in lite "må-bra-films-känsla", som att man bör få med en ungdomlig kärlekshistoria, för att det kanske skulle vara mer lockande för publiken än att se ett realistiskt och svärtat familjedrama.

Helhetsintrycket är ändå klart positivt. "Capricciosa" är en film som berör och engagerar.

Jan-Olov Andersson

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film