Wollter jobbar gratis i ny film

FILM

... och satsar själv flera hundra tusen på projektet

1 av 3 | Foto: TAR STOR RISK Aftonbladet var som enda tidning med under inspelningen av filmen "Störst av allt" med Sven Wollter. Filmen, som har premiär i september 2005, spelas in nästan helt utan filmstöd och många av skådespelarna jobbar gratis.

Sven Wollter gör en av huvudrollerna i filmen "Störst av allt".

Utan att ta betalt.

Tvärtom satsar han själv hundratusentals kronor av egna pengar.

- Man lever bara en gång, säger han.

Inspelningarna av filmen, som går under arbetsnamnet "Störst av allt", har just inletts i Stockholm.

Aftonbladet var på plats när huvudrollsinnehavarna Sven-Bertil Taube, Frida Hallgren, Sven Wollter och Eric Ericsson möttes framför kamerorna under en stor middagsfest.

En stor gåta

- Filmen handlar om en man i min ålder som byggt upp en ensamhet omkring sig. Här finns en stor gåta gömd, säger Sven Wollter om rollen som den avgående politikern Aron P Johansson.

Projektet får dock klara sig nästan helt utan film-stöd.

Därför har manusförfattaren och regissören Lars-Lennart Forsberg, och medförfattaren Sven Wollter, själva öppnat sina plånböcker.

Rejält.

- Det stämmer. Det handlar om flera hundratusentals kronor för Sven och mig, säger Forsberg.

Tvekade aldrig

Men Sven Wollter tvekade aldrig.

- Nej, det var ett lätt beslut. När man älskar en berättelse funderar man inte på några risker. Och pengar har ändå aldrig haft någon stor betydelse för mig. Vi lever bara en gång, säger Wollter.

Men det är fler som tar en stor risk i projektet.

Ingen av skådespelarna i de bärande rollerna får betalt. I stället skrivs kontrakt där en viss procent på eventuella intäkter garanteras.

Tjänat lite pengar

- Jag har just gjort några jobb där jag tjänat lite pengar, därför går det bra. Det här är ett manus jag verkligen tror på, säger Frida Hallgren, som närmast är aktuell i Kay Pollaks "Så som i himmelen".

I "Störst av allt" gör hon rollen som Aron P Johanssons okända dotter. Dessutom spelar hon en ung journalist - från Aftonbladet.

- Jag har inte riktigt hunnit förbereda mig. Men jag får väl fråga dig om lite tips nu (skratt).

Björn Solfors