Oj - en lyckad svensk komedi

Sommaren med Göran Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Om Hugh Grant står där med sin kalufs och sitt leende på filmaffischen, då vet man ganska säkert vad man får om man kliver in i biosalongen: en välgjord så kallad romcom, en romantisk komedi. Lasse Hallström gjorde några på 1970-talet. Måns Herngren och Hannes Holm har skildrat sin generations kärleksbekymmer. Josef Fares debut Jalla! Jalla! hör delvis hemma där. Annars har vi varit svältfödda när det gäller svenska filmer i genren. Och så slår humorgänget från TV 4 till med en om inte perfekt så i alla fall mycket lyckad romantisk komedi.

Steget från korta sketcher och vildsinta parodier till att göra en biofilm är långt, men Peter Magnusson och David Hellenius klarar av det med bravur. (Christine Meltzer är också med, men bara i en biroll). Peter och David spelar Göran och Alex. Två polare som rör sig i utkanten av livet kring Stureplan. Göran är strulpellen, både på jobbet och när det gäller kärlekslivet, medan Alex sökt tryggheten och blivit sambo (med Tanja Lorentzon).

Alltid uttrycksfulla Alexandra Rapaport spelar tjejen som Göran inte riktigt vet vad han vill med. Moa Gammel glänser i rollen som bimbon vars skönhet han inte kan motstå. Allra bäst är Mirja Turestedt som en fotograf som hamnar i konflikt med Göran och som dessutom har en del andra problem. Diverse turer i intrigen gör att de flesta inblandade hamnar på samma midsommarfest bland överklassmänniskor på västkusten och då kör det ihop sig ordentligt, med tragikomiskt resultat Peter Magnusson har skrivit manus, fullt av subtila och träffsäkra iakttagelser och kvicka replikskiften. Han och Hellenius har förvånansvärt bra tajming som riktiga skådespelare. Peter Dalle och Dan Ekborg är härligt burdusa i två kul biroller. Och humorgängets tv-regissör Staffan Lindberg övertygar i sin långfilmsdebut; filmen har högt tempo, kul bildlösningar, ljuvliga stockholmsmiljöer. Man skrattar – ofta och mycket, blir på gott humör, kanske även lite berörd.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN