Palme: Patetiskt om ”Call Girl” vinner

Av: Martin Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Den är värd en guldbagge för förvirrad samhällsjournalistik”

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Mårten Palme, här gäst i ”Skavlan” i SVT.

"Call girl" kan ta storslam på Guldbaggegalan.

Mårten Palme som tycker att det är skandal.

– Den är värd en guldbagge i kategorin förvirrad samhällskritik, säger han till Nöjesbladet.

Under torsdagen fick "Call Girl" elva nomineringar till Guldbaggegalan.

Överlägset flest av alla nominerade filmer.

Men filmen har överskuggats av att familjen Palme har anmält filmen för förtal till Justitiekanslern, JK, eftersom statsministern i filmen köper sex av en minderårig – en statsminister med tydliga likheter med Olof Palme.

Reagerar starkt

När Nöjesbladet får tag på Olof Palmes son Mårten reagerar han starkt när han får höra om filmens alla nomineringar.

– Den är värd en guldbagge i kategorin förvirrad samhällskritik. Det är den värd, inte bara en guldbagge utan till och med en Oscar. En hedersoscars för den mest förvirrad samhällskritiken, säger han.

Hur skulle det kännas för dig om ”Call Girl” får en Guldbagge för bästa film eller bästa manus?

– För mig personligen spelar det ingen roll, men det vore patetiskt om de andra filmerna inte är bättre. Det skulle vara sorgligt för svensk film, säger han.

Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet, som står bakom Guldbaggegalan, säger sig ha förståelse för Mårten Palmes reaktion.

– Jag har förståelse för att han tycker så och att familjen tycker så men det är ju också en film som har andra delar rent filmiskt, det är ju det som nomineringar avser. Det är en nomineringsjury som röstar och som sitter på sin kammare och som inte pratar med varandra, så det är ju en bred samstämmighet i att det här är en välgjord film på alla sätt, säger hon.

Det här är ”Call girl”

Magnus Krepper spelar statsministern.
Magnus Krepper spelar statsministern.

Det är valår 1976. Sexklubbarna får kunder från det närliggande regeringskansliet. Unga Iris rekryteras som ”call girl” från en ungdomsvårdsskola och blir prostituerad åt maktens män. I centrum finns bordellmamman Dagmar Glans (Pernilla August) vars kunder bland annat är kända personer. Roller: Pernilla August, Sofia Karemyr, Josefin Asplund, David Dencik, Simon J. Berger och Magnus Krepper. Regi: Mikael Marcimain.

Publicerad: