Hyfsad spänning i påkostat djungeläventyr

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

ÄVENTYRSFILM

Jungle cruise

Regi Jaume Collet-Serra, med Dwayne Johnson, Emily Blunt, Jesse Plemons, Paul Giamatti, Édgar Ramírez, Jack Whitehall.

En påkostad äventyrsfilm som har sitt ursprung i en åktur i Disneys nöjesparker.
Fungerar länge ganska bra – men det blir nog knappast fem filmer som i fallet med ”Pirates of the Caribbean”.

För så var det ju med Johnny Depps piratfilmer. De byggde på den sista åkturen som Walt Disney (1901-1966) själv var med och utformade. Jag åkte den med barnen på Disneyland Paris några år efter första filmen och då hade man lagt till en del av händelserna i filmen. I övrigt påminde det lite om Sagotåget på Junibacken i Stockholm, fast med sjörövartema.
”Jungle cruise” har jag också åkt, i Magic Kingdom i Orlando, Florida. Tjugo minuter genom fejkade djungler i Amazonas, Afrika och Asien, med ett vattenfall där de som satt längst fram i båtarna kunde bli lite blöta.
Går det att göra fyra bra och en dålig film av piratturen, borde det med 1,5 miljarder kronor i budget förstås gå att göra en hyfsad film av djungelfärden också, även om det knappast är sådant som Disney-bolaget kommer att vinna Oscars eller andra utmärkelser för.
Jaume Collet-Serra är en spanskfödd Hollywoodregissör som främst gjort sig känd för effektiva actionfilmer med Liam Neeson och Blake Livelys kamp mot en haj i ”The shallows”. Manusförfattarna har alla rätt bra filmer bakom sig.
Och det börjar bra. Tiden är mitt under första världskriget. En kaxig och feministisk forskare, Dr. Lily Houghton (Emily Blunt), och hennes gay bror (Jack Whitehall) som motvillig medföljare, hyr en nedgången båt med Frank ”Skipper” Wolff (Dwayne Johnson) som skeppare för en expedition rakt in i Amazonas hjärta.
Alla jämförelser med John Huston-klassikern ”Afrikas drottning” (1951) med Humphrey Bogart (1899-1957) och Katharine Hepburn (1907-2003) är förstås fullt medvetna. Men typ 97 procent av filmens målgrupp bryr sig knappast om det. De ser bra kemi mellan filmens båda stjärnor. Johnson är underskattad som skådespelare, levererar komiska repliker väldigt säkert, och Blunt är som alltid suverän.
Duon jagas hela tiden av en galen tysk (Jesse Plemons) i en ubåt (!)) och det bjuds på hyfsad spänning. Men ungefär halvvägs när diverse övernaturliga händelser och tjatiga effekter tar överhanden, tappar filmen helt fart.
Så det blir knappast en franchise som Johnny Depp-filmerna.

Filmen visas på bio och på Disney+, till extra kostnad.

(Tips! Se även…)

… skräckfilmen ”A quiet place: Part II” där Emily Blunt också är suverän i huvudrollen.

(Visste du att…)

… när filmen allra först var på gång, 2011, var Tom Hanks och Tim Allen påtänkta för huvudrollerna?

Publisert: