”Asteroid City” är ett makalöst snyggt men opersonligt dockskåp

Wes Andersons film är som en rörlig konstutställning

Publicerad 2023-06-09

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Asteroid City

Regi Wes Anderson, med Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jake Ryan, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Hong Chau, Liev Schreiber, Hope Davis, Grace Edwards, Aristou Meehan, Sophia Lillis, Jeff Goldblum.


Säga vad man vill om Wes Anderson, men även när han gör ett halvt misslyckande, är han aldrig ointressant som filmskapare.

Det gäller i allra högsta grad ”Asteroid City”.

DRAMA. Särskilt lyckad som film är alltså inte ”Asteroid City”.

Men precis som när det är dags för en ny David Lynch-film (det var tyvärr länge sedan nu…) skruvas förväntningarna upp till nästan omöjliga att leva upp till. Ofta föregås de av en läcker trailer. Och det faktum att vi aldrig riktigt vet vad vi kan förvänta oss, att de oftast är väldigt oförutsägbara som filmberättare, bidrar förstås också till det.

Så var det även inför den här filmen, som hade sin världspremiär på filmfestivalen i Cannes för bara några veckor sedan.

Wes Anderson på inspelningen av Asteroid City.

Först en oerhört läcker trailer. Och så det faktum att Wes Anderson kom till Cannes med ett sällan skådat stort gäng av stjärnskådespelare, framför kameran men även på plats på filmfestivalen.

Och det börjar bra. Ett tåg kommer till ökenstaden Asteroid City, antalet invånare 87, någonstans i 1950-talets USA. Färgerna är läckert och extremt klara, oavsett om det gäller himlen, husen eller människornas kläder.

Där finns en gammaldags diner, en bensinmack, en halvfärdig bro, några kaktusar, en väg där ibland polisbilar kommer farande på i full fart, på jakt efter något.

Det är makalöst snyggt, man sitter snabbt och tänker: Hur fasen har de gjort filmen? Är allt filmat i en studio med greenscreen?

(Rätt svar: Den fiktiva staden byggdes upp i ett ökenliknande landskap i Spanien)

Här finns mängder av rollfigurer, men ganska få av dem får någon särskild personlighet. Undantag är fotografen Augie Steenbeck (Jason Schwartzman, i ett stort skägg) som hamnar i Asteroid City när familjens bil kraschar. Han har med sig fyra barn, hustrun/barnens mamma har just avlidit. En annan besökare i staden som också får lite personlighet är firade skådespelerskan Midge Campbell (Scarlett Johansson), på plats med sin dotter. Båda kommer med ett bagage, blir grannar på hotellet, så inte konstigt att både de och deras barn dras till varandra.

Asteroid City.

Övriga har mestadels små och otydliga roller, rätt obegripligt till exempel vad som lockade Tom Hanks att spela svärfar i några få scener.

Ja, sedan för att röra till det så är alltihop också en pjäs med samma namn som skildras i en tv-show som leds av Bryan Cranston.

Och så är det en slags konferens för sci fi-intresserade ungdomar och så dyker det upp utomjordingar och så får ingen plötsligt lämna Asteroid City…

Ju längre filmen pågår, ju mer börjar man undra var den ska ta vägen och till sist om den ska ta vägen någonstans.

Det tål att diskuteras om den någonsin gör det…

Jag tycker verkligen om de flesta av Wes Andersons filmer. ”The Grand Budapest Hotel” är snudd på mästerverk (2014). Men här är det som att regissören har byggt ett stort dockskåp och flyttar runt ett antal personer i det lite slumpvis.

”Asteroid City” är oerhört snygg. Men mer en rörlig konstutställning än en film.

Filmen visas på bio.


Passa även på att se...

... ”Barbie” när den har premiär 21 juli. Av trailers att döma, är den lite grann gjord i samma stil.

Visste du att...

... Wes Anderson har hittat på historien ihop med polaren Roman Coppola, 58-årig son till regissörslegendaren Francis Ford Coppola?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS