Formelartat men charmigt om fotbolls-VM för hemlösa

Alla är underdogs i Netflix publikfriare ”The beautiful game”

Uppdaterad 2024-04-03 | Publicerad 2024-03-28

”The beautiful game”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

The beautiful game

Regi Thea Sharrock, med Bill Nighy, Micheal Ward, Kit Young, Callum Scott Howells, Valeria Golino, Cristina Rodlo, Sheyi Cole, Sian Reese-Williams, Robin Nazari, Susan Wokoma.


FILMRECENSION. Gatornas lag slåss inte bara om en trofé utan också om en andra chans i livet i Netflix ”The beautiful game”.

En feelgood-film om fotbolls-VM för hemlösa som är lika effektiv som den är schablonmässig.

SPORTDRAMA. Det inspirerande sportdramats många klassiska ingredienser och klichéer är alla ute och rör på sig i den här både charmiga och gripande men också lite banalt skrivna fotbollsfilmen, som är inspirerad av historier ur verkligheten.

Homeless World Cup, alltså fotbolls-VM för hemlösa, finns nämligen på riktigt, och här skildras evenemanget med fokus på en ung engelsman.

Vinny (Micheal Ward), som hade både en lovande framtid och en familj, har blivit stukad av livet och bor numera i sin bil. Men den rutinerade tränaren och talangscouten Mal (Bill Nighy) känner igen en stor talang när han ser en, och efter viss övertalning följer Vinny med till Rom för att spela för England. Tillsammans med bland andra en ex-heroinist, en före detta spelmissbrukare och en flykting från Syrien.

Och medan Vinny är den mest begåvade av dem, behöver han lära sig några hårda läxor om ödmjukhet, laganda och självinsikt.

Ett idrottsarrangemang där alla är underdogs som inte bara kämpar för en trofé utan också andra chans i livet är en svårslagen premiss för den här typen av film, och visst är ”The beautiful game” effektiv och sympatisk feelgood även om det mesta känns lite väl bekant.

Ward har dessutom obestridlig karisma, och fin kemi med alltid sevärda Nighy.

Men manuset är repetitivt och försöker ta sig an fler trådar och teman än vad det kan hantera, och vissa breda komiska inslag gränsar till det direkt plumpa.

Visas på Netflix, från den 29 mars.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS