Rolf Lassgård får roll i storfilm

Publicerad:
Uppdaterad:

Skådespelaren tar nästa steg efter ”En man som heter Ove”

1 av 6 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Rolf Lassgård.

Det är dags för nästa svensk att göra Hollywood-karriär. Rolf Lassgård har fått en stor roll i Oscarsbelönade regissören Alexander Paynes kommande film "Downsizing", mot bland andra Matt Damon.

– Helt fantastiskt att få jobba med någon som Payne, en regissör som aldrig har gjort en dålig film, säger Lassgård till TT.

– Vi hade hans film "About Schmidt" som inspirationskälla när vi gjorde "En man som heter Ove".

Krymper människor

"Downsizing" är ett projekt som Payne – som tidigare gjort bland annat "Sideways", "The descendants" och "Nebraska" – velat göra i många år. Handlingen går i korthet ut på att man i framtiden kommit på ett sätt att krympa människor, detta för att kunna tackla problemet med överbefolkning. Matt Damon är en man som vill testa detta. Metoden har uppfunnits av norska forskare, och Rolf Lassgård spelar en av dessa forskare.

Varför just Rolf Lassgård?

– Jag valde Rolf eftersom han är en fantastisk skådespelare. Han skickade mig ett band där han hade gjort en scen ur filmen, och han har rätt ålder för rollen. Det skadar inte att jag hade hört att han är en av de bästa skådespelarna i er del av världen och nu såg jag varför. Jag ser fram mot att få arbeta med honom. Jag hoppas bara att norrmännen förlåter mig för att jag låter en svensk spela norrman, säger Alexander Payne till TT.

Reser till Toronto

Inspelningen började i Los Angeles för några veckor sedan. Just nu spelar man in i Toronto och Lassgård reser dit om några veckor för att ansluta till teamet där även Kristen Wiig och Christoph Waltz ingår.

– Sedan blir det en ny resa dit i juni-juli, och så filmar vi norra Norge i början av augusti, säger han och berättar lite om sin roll:

– Jag är ju forskaren som kommit på detta och just nu försöker jag få till min vetenskapsengelska. Det är många ord. Det är ett fantastiskt manus, det är mycket underhållande samtidigt som det också är en viktig berättelse.

Scener med Matt Damon har Lassgård i slutet av filmen.

– Min karaktär förekommer i början och i slutet av berättelsen.

Premiären för "Downsizing" är beräknad till hösten 2017, eftersom jobbet med alla specialeffekter beräknas ta lång tid.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM