Svenska regiduon nobbade biosuccén ”Maze runner”

avChristoffer Nilsson

1 av 4 | Foto: AP
Dylan O'Brien i kassasuccén Maze Runner.

Regissörerna Björn Stein och Måns Mårlind nobbade ”Maze runner”.

Nu har science fiction-filmen blivit en av årets största pengamaskiner.

– Jag tyckte att den kändes klyschig, säger Mårlind.

Det kunde ha varit blå-gult i topp.

Men duon Björn Stein, 43, och Måns Mårlind, 45, tackade nej till att regissera science fiction-thrillern ”Maze runner” som nu gör storsuccé på biolistor över hela världen.

Mårlind rekar inspelningsplatser inför kommande Hollywoodprojektet ”South china sea” när han bekräftar att de nobbade storfilmen efter att ha läst manus.

– Jag tyckte att den kändes väldigt generisk och klyschig. Jag lade stor vikt vid storyn och kände att det var något man har sett förut, som ”Hunger games” och så vidare, säger han.

Dragit in över en halv miljard

Under öppningshelgen spelade ”Maze runner” in 230 miljoner kronor bara i USA och blev solklar etta på listan. Enligt Box office mojo är öppningen en av de starkaste genom tiderna för en film med premiär i september. Internationellt drog filmen in ytterligare 350 miljoner kronor och ligger etta på biolistorna i bland annat Sverige och Sydkorea.

– När jag såg trailern tyckte jag att det var en väldigt fin konceptdesign. Då var det lite: ”Fan också!”, ha ha. Jag tror att jag tänkte lite för mycket på storyn men det är inte den som är grejen utan miljön. Dessutom har den ett bra slut som lägger upp för en fortsättning, säger han.

Ångrar du dig nu när succén är ett faktum?

– Nej, inte det minsta. Jag är bara glad att det blev en bra film av manuset, säger Måns Mårlind.

”Maze runner” regisseras av Wes Ball och i huvudrollen syns ”Teen wolf”-skådespelaren Dylan O'Brien, 23.

Förhandlade med Cruise

Steins och Mårlinds ”South china sea” blir en actionfilm i piratmiljö. Tom Cruise, 52, var aktuell för huvudrollen men Hollywoodstjärnan har lämnat skutan.

– Vi kunde inte gå vidare med honom även om det började väldigt lovande. Det kanske var tajmningen med ”Mission: Impossible 5” som inte klaffade. Vi har en lista med skådisar vi vill jobba med och vi pratar för dialog med en skådespelare som har bett att jag inte ska avslöja vem han är. Klart är att det inte blir någon sopa, säger han.