Detaljer

Publicerad:
Uppdaterad:

Regi av Kristian Petri, med Michael Nyqvist, Pernilla August, Jonas Karlsson, Rebecka Hemse, Ebba Hultkvist, Gustaf Skarsgård m fl.

  Allt är sig åter likt i Lars Norén-land, efter hans utflykter bland brottslingar och narkomaner.

  "Detaljer" skildrar fyra människor i borgerlig miljö - en förlagsredaktör (Michael Nyqvist), en läkare (Pernilla August), en pjäsförfattare (Jonas Karlsson), en blivande författare (Rebecka Hemse) - som hatar och älskar, lurar, sviker och bedrar varandra under tio år.

  Samma historia spelades till för någon vecka sedan som pjäs, på Dramaten.

  Tonläget i filmen är dystert. Som att man har dränerat den knivskarpa dialogen och rollfigurerna på allt som skulle kunna locka till skratt. Här finns också ett berättargrepp - där människorna befinner sig i dödsriket - som inte fördjupar utan snarare bara förvirrar.

  Där Reine Brynolfssons förläggare på Dramaten var en charmig och cynisk slarver och skitstövel, är Michael Nyqvists motsvarighet bara en" trist träbock. Över huvud taget är svårt att engagera sig i någon i filmen, även om Jonas Karlsson stundtals blåser liv i sin knarkande pjäsförfattare.

  Trots att man i filmen kan förflytta sig var som helst i världen, var det betydligt mer liv och rörelse i Dramaten-uppsättningen, där Lil Terselius, Ola Rapace och Nadja Weiss också imponerade i sina roller.

  Såg först filmen, sedan pjäsen, och kan för mitt liv fortfarande inte förstå hur man av en historia som har djup, allvar och massor av befriande humor på scen, har kunnat göra en så stel och livlös film.

Jan-Olov Andersson

Publicerad: