Aviator

FILM

Innan Howard Hughes blev en ökänd miljardär och eremit var han en våghalsig filmare som utmanade Hollywood. Hans ”Rymdens demoner” (Hells angels, 1930) var då den dyraste film som gjorts, en kompromisslös satsning som fick experterna att hånskratta. Samma sorts experter som hånskrattade åt ekonomiska satsningarna på ”Titanic”, ”Sagan om ringen” och ”The passion of the Christ”.

Om filmen var en passion var flyget en annan. Howard Hughes satsade på utvecklingen av nya plan, nya flyglinjer, ett nytt flygbolag.

Vi möter honom som ung pionjär.

Leonardo DiCaprio är mycket bra, först som smittande entusiast som använder sin familjeförmögenhet till olika drömprojekt. Han anställer en ekonom (John C Reilly) som får sköta det praktiska i striderna med släktingar, banker, filmbolag, konkurrenter och politiker som vill stoppa hans expansion.

Martin Scorsese målar en övertygande bild av 1930-talets Hollywood. Bilderna och musiken får färg av den period de fångar. Trovärdiga miljöer och skådespelare som ger kropp åt legender. Här finns bland andra Gwen Stefani (Jean Harlow), Jude Law (Errol Flynn) och Kate Beckinsale (Ava Gardner). Bäst av alla är Cate Blanchett som Katharine Hepburn. Hennes kärleksaffär med Hughes varar fram till hennes möte med Spencer Tracy.

Filmens Howard Hughes har två sidor. Den ena är den handlingskraftige optimisten som ser till att förverkliga drömmar och vinna strider. Den andre är en excentriker, vars bacillskräck och tvångsföreställningar blir ett större och större problem.

”The aviator” handlar mest om den period när Howard Hughes vann sina strider. När han flög runt jorden . Men här finns också skuggor av det personliga sammanbrott och den isolering som följde. En av filmens mest minnesvärda scener är en omskakande flygkrasch, mycket trovärdigt obehaglig.

20 år av ett liv. En fängslande film som är lång, men ändå ger ett sug efter mer.

Aviator

Jens Peterson