”Skitdåligt av juryn”

FILM

Regissören Ruben Östlund vill se smalare film på galan

I går kväll firade Filmsverige - och Guldbaggar delades ut.

Men regissören Ruben Östlund såg inte ens årets gala från tv-soffan.

- Svenska filminstitutet måste läggas ner eller så måste de omvärdera sin roll, säger han.

Foto: inte förvånad Ruben Östlund sluter upp i kritiken mot Guldbaggejuryn. ”En del ser kommersiell framgång som en faktor för att nomineras”, säger han.

Aftonbladet kunde i går berätta att vissa av Guldbaggejuryns medlemmar inte ens sett alla filmer som gjordes i Sverige 2004.

- Jag tycker att det är pinsamt och genant att sitta med i juryn i år, sa en ledamot.

Helsingborgs Dagblads kulturchef Gunnar Bergdahl gick också till hårt angrepp på Svenska filminstitutets (SFI) chef Åse Kleveland.

Samtidigt som Guldbaggarna delades ut i går kväll slöt Ruben Östlund, regissören till förra årets film "Gitarrmongot", upp bakom Bergdahls kritik.

- Det är skitdåligt om inte juryn sett alla filmerna. Men egentligen är jag inte så förvånad, säger han.

Fel personer i juryn

Han tycker dock att det är ännu värre hur juryn är konstruerad och på vilka kriterier SFI fördelar sina stödpengar.

- Det sitter alldeles för många personer i juryn som ser kommersiell framgång som en stor faktor för att filmer ska nomineras. Biografägare och videodistributörer till exempel. Det är överhuvudtaget upprörande att det finns en statlig myndighet som delar ut pengar till filmer som är gjorda i rent vinstsyfte.

- Åse Klevelands roll måste ifrågasättas. Hon har ju fört verksamheten åt det kommersiella hållet, säger han.

Vill ha lyckade filmer

Ruben Östlund tycker att det fanns tre eller fyra filmer som stack utanför den "kommersiella mallen" förra året. Bland annat Lukas Moodyssons "Ett hål i mitt hjärta" och hans egna film "Gitarrmongot". Resten är enligt honom "vinstspekulation med statliga pengar".

- SFI flåsar i kölvattnet efter lyckade filmer. Det skulle vara mer intressant om vi var ett land som inte försökte göra det som amerikanarna är bra på.

"Lägg ner SFI"

Han ser bara en lösning på problematiken.

- SFI måste läggas ner eller så måste de omvärdera sin roll. Man kan inte stöda kommersiell film på detta sätt. Varför ska inte musikbranschen ha ett stöd för kommersiell musik i så fall?

Pontus Hammarlund