Det våras för romantiken

FILM

Utanför din dörr

Svensk romantisk komedi i regi av Eric Donell och Martin Söder, med bl a Eric Donell, Lina Englund, Malin Svarfvar-Karlsson, Bisse Unger och Björn Gustafson.

Foto: SF
Eric Donell och Lina Englund och Lycksele.

Det görs få romantiska komedier i Sverige.

Det är synd.

Men här kommer från ingenstans en charmig historia som värmer hjärtat. Stundtals dansar den fram med en oemotståndlig lätthet, men intrigen är bitvis lite för tunn.

Utspelas i Lycksele av alla ställen.

Dit kommer Stockholmskillen André, filmhistoriens mest osäkre och velige romantiske hjälte. Det finns dock en förklaring till hans blygsel. Han lämnar misslyckanden och sorg bakom sig och prövar ett nytt liv i den norrländska orten.

Där finns också Sanna, en käck ung kvinna som iakttar den lätt udda och blir nyfiken på honom. Hennes smygande på honom för dem allt närmare varandra, utan att han riktigt vet vad han vill.

Filmen är bäst när de två ska pusslas ihop. Det tar halva berättelsen, men när det sedan är dags för den obligatoriska komplikationen blir historien mer banal.

"Utanför din dörr" har ändå många saker att glädja sig åt. Lina Englund är mycket bra i den kvinnliga huvudrollen, och Eric Donell har gjort ett imponerande jobb som skrivit, medregisserat, komponerat en del musik och spelar huvudrollen.

Mycket bra fotograferad av veteranen Tony Forsberg. "Utanför din dörr" ser påkostad ut.

Det här är vad de i USA kallar en sleeper, en bra film som (förhoppningsvis) når en hyfsat stor publik när snacket sprider sig.

Eric Donell vill vi se mer av. Bra musiksmak har han också. Alison Krauss sjunger ljuvligt i finalen.

Det våras för romantiken.

Jens Peterson