Frisk – med trädens hjälp

FILM

Nu lämnar Cissi Elwin toppjobbet som filmchef

Hon gick in i väggen i somras.

Nu avgår Cissi Elwin Frenkel som vd för Filminstitutet.

– Man ska suga i sig energin från träden, säger hon om sin mörka höst.

Cissi Elwin Frenkel, 45, avgår efter fyra år som chef för Svenska Filminstitutet. Sedan sommaren har hon varit sjukskriven för utmattningsdepression.

I mars börjar hon sitt nya jobb som chefredaktör och vd för tidningen Chef. Enligt Cissi Elwin Frenkel har utmattningsdepressionen inte med hennes avgång att göra.

– Jag hade jobbat väldigt hårt under en lång tid. Men jag bytte jobb på grund av det lockande erbjudandet, säger hon.

Hösten beskriver hon som ”fruktansvärd”. Hon har fått psykologhjälp och gått kurser i stresshantering. Men mest har naturen hjälpt.

Hon har gått långa promenader med sin hund och även lärt sig att ta hjälp av träden.

– Det har varit en så vacker höst. Jag, som egentligen inte gillar naturen, har blivit en skogsmulle. Jag fick lära mig att träd har en läkande kraft, säger hon.

Vemodigt att sluta

Stressexperterna har hjälpt henne att hämta styrka ur skogen. Cissi Elwin Frenkel har ställt sig bland träden och tagit in energin. Hon förklarar:

– Man ska ställa sig framför träden och suga i sig energin från träden.

Förutom naturen har vännernas engagemang hjälpt henne tillbaka.

– Människor från alla håll och kanter har hört av sig. De har burit mig upp ur mörkret. Men nu är jag frisk, fast jag nästan inte vågar säga det, säger hon.

Under tisdagen välkomnades hon på gamla jobbet. Det var i juni som hon gick på semester för att aldrig mer återvända till sin plats.

– Det var ju så absurt att jag inte kom tillbaka till jobbet i augusti. I dag har jag känt mig vemodig när jag träffat personalen. Det var väldigt ledset i dag, säger hon.

Kvaliteten har höjts

Styrelseordförande Håkan Tidlund beklagar avgången.

– Kvaliteten på svensk film har höjts och fått ett större genomslag både publikmässigt och på olika filmfestivaler runt om i världen, säger han.

Filminstitutets Bengt Toll är tillförordnad vd medan rekryteringen pågår.