Joaquin Phoenix- dokumentären var en bluff

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-17

Han gick från filmstjärna till knarkande rappare i dokumentären "I'm still here".

Nu avslöjaren regissören Casey Affleck att dokumentären om Joaquin Phoenix var en bluff.

– Jag menade inte att lura någon, säger han.

Joaquin Phoenix plötsliga förvandling från hunkig firad filmstjärna till nedgången, misslyckad rappare på dekis fick många att höja ett skeptiskt ögonbryn. Men Casey Affleck, regissören bakom dokumentären "I'm still here" har benhårt hävdat att det rör sig om en dokumentär, att han gjort ett sympatiskt och gripande porträtt av sin svåger (Affleck är gift med en av Phoenix systrar).

– Det är absolut ingen bluff (...) Joaquin har aldrig varit någon som tvekat att visa upp sina skröpligheter för mig, och vår överenskommelse var att jag skulle få total tillgång till honom och det han gjorde under sitt försök att bli rappare, hette det till exempel när TT Spektra träffade honom på Venedigfestivalen i början av september.

"En fantastisk föreställning"

Men det var precis vad det var. På torsdagen berättade Casey Affleck för New York Times att dokumentären är fejk.

– Det är en fantastisk föreställning, det är den bästa föreställningen i hans karriär, säger han till tidningen.

Affleck förklarar att filmen är ett exempel på ”gonzo-filmskapande” där gränsen mellan vad som är verkligt och inte medvetet suddats ut.

Joaquin Phoenix lade sin filmkarriär på hyllan i två år för att ägna sig åt "dokumentären" – i vilken han tar droger, festar med prostituerade, stage-divar, rappar och spyr i en salig blandning. Enligt Casey Affleck är praktiskt taget ingenting på riktigt, inte ens öppningsscenen där Phoenix badar med sina syskon i ett vattenhål i Panama. Scenen är i själva verket filmad med skådespelare i Hawaii.

Joaquin Phoenix ökända besök hos David Letterman 2009, som har setts miljontals gånger på nätet, var således också fejk. Casey Affleck försäkrar dock att Letterman var ovetande om bluffen.

Den 22 september besöker Joaquin Phoenix Letterman igen. Den här gången som sig själv.

Sara Haldert/TT Spektra
Nöjesbladet