Han vägrar göra en ”Amélie 2”

avJan-Olov Andersson

FILM

Regissören: En uppföljare är det enda publiken vill ha

Audrey Tautou i ”Amélie från Montmartre”.

Det kan ha både sina för- och nackdelar att göra en världssuccé som ”Amélie från Montmartre”.

Fråga regissören Jean-Pierre Jeunet.

– Det blir lättare att ragga pengar till nya filmer. Men sedan blir folk besvikna när man inte gör ”Amélie 2”, säger han.

Foto: AP
tackade nej till potter Jean-Pierre Jeunet har kämpat med Hollywood de senaste åren. Han har bland annat tackat nej till att göra en Harry Potter-film. ”Det var kanske dumt”, säger han.

Det är snart tio år sedan den 56-årige fransmannens kärlekssaga med Audrey Tautou tog hela världen med storm.

– Jag är ju enormt stolt över den filmen. Över hur den blev, reaktionerna, vänskapen med Audrey, de möjligheter den har öppnat för mig att fortsätta göra personliga filmer. Men ... ibland kan det kännas som att det enda både producenter och publiken vill ha, är ”Amélie 2”.

Kamp med Hollywood

Nu är han bioaktuell med skruvade komedin ”Micmacs”, som han säger är en blandning av olika lösryckta idéer han haft under rätt många år.

Annars har han, mest förgäves, tampats med Hollywood de senaste åren.

– Jag tackade nej till att göra en Harry Potter-film och med facit i hand var det kanske dumt.

”Lite besatt”

– Under de senaste två åren har jag jobbat med att få till en film efter Yann Martels bok ”Berättelsen om Pi”. Till sist sprack alltihop, av budgetskäl.

Senaste budet där är att Ang Lee ska göra filmen, i 3D.

– Nu har jag ett tag varit lite besatt av att få filma en fantastisk roman som heter ”Tjuvarnas stad”. När jag försökte skaffa rättigheterna, visade det sig att författaren David Benioff nu själv ska filma den. Inte så att jag önskar att han inte får till det, men ... jäklar vilken bra film jag skulle göra!